Vežbe za razgibavanje

Predlažemo vam vežbe poznatog hirurga Fjodora Grigorjeviča Uglova...

by | 19.05.2022
vežbe za razgibavanje

Život savremenog čoveka se ubrzava, a njegovo kretanje se katastrofalno smanjuje, što dovodi do bolesti. Mnogi za sport nemaju ni vremena ni želje. Ali, složićete se, za kratko razgibavanje uvek se može naći nekoliko minuta! Predlažemo vam vežbe poznatog hirurga Fjodora Grigorjeviča Uglova…

KOČENJE ŠAKA

Spojte dlanove i veoma brzo trljajte jedan o drugi dok ne osetite jaku toplotu. Zatim deset sekundi trljajte jednu ruku drugom od šake do ramena, kao da je perete. Potom protresite opuštene šake osam do deset puta.

TEŽINA U GLAVI

Sedite pravo, zabacite glavu unazad do krajnjih granica tako da vam se jako napregnu mišići vrata. Zadržite glavu u tom položaju osam do deset sekundi, a zatim je spustite na grudi. Sedite tako 10–15 sekundi, pa to isto uradite još jednom.

UMORNE OČI

Zatvorite oči pet sekundi, zatim ih otvorite i pogledajte u prekonosnicu. Ponovite vežbu tri do pet puta.

JAKA UZNEMIRENOST

Uradite deset udaha i izdaha po sistemu kratak udah – dug izdah. Na jedan – udah, na tri-četiri – izdah.

SAVLADAVA VAS SAN?

Sedite pravo, zabacite ramena unazad, pridignite podbradak, ruke spustite duž tela. Napnite mišiće leđa, ruku i vrata i zadržite se u tom položaju 10–12 sekundi. Opustite se. Posle 10–15 sekundi ponovite vežbu još jednom.

KOČENJE I TRNJENJE NOGU

Sedite tako da su vam noge pod pravim uglom i vrhovima prstiju gurajte nadole. Zatim ustanite i podignite se na vrhove prstiju deset puta. Posle toga sedite i opustite noge.

Ovakve vežbe možete primenjivati na radnom mestu kako biste oterali umor. Sam dr Uglov tvrdio je da ove vežbe pojačavaju krvotok i aktiviraju životno važne procese u organizmu. Međutim, dodao je, za mobilizaciju snage potrebna je još i vera u korist od gimnastike. Tada su bodrost i priliv snage osigurani!

Pročitajte i… Kalenetiks – neudobna gimnastika

 

Foto: gorodenkoff / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com