Kako zaštititi dete od sunca

Sačuvajte kožu mališana od štetnih UV zraka

by | 19.05.2022
zaštita dece od sunca

Sunce je ugrejalo i deca više ne žele da sede u kući. Duže borave napolju, a to znači da je došlo vreme da se pobrinete za njihovu nežnu kožu i zaštitite je od štetnih ultraljubičastih zraka. Naravno, ne treba da isključite korist od sunca, preko koga se usvaja vitamin D, ali setite se opasnosti od opekotina, pregrevanja, melanoma… Zaštitite mališane zahvaljujući ovim jednostavnim pravilima.

1 Šetnja i sunčanje dolaze u obzir samo ispod drveća. Deci do godinu dana direktni sunčevi zraci kategorično su zabranjeni. Nakon toga mogu se sunčati, ali ne duže od 15–20 minuta.

2 Neka nose kape/šešire.

3 Obavezno vodite računa o hidrataciji (deca starija od godinu dana treba da piju minimum litar vode na dan).

4 Na sunce ih puštajte samo do 11 sati pre podne i posle 17 sati posle podne.

5 Na plaži decu mažite zaštitnom kremom. Što je veće zračenje sunca, SPF treba da bude viši (na morskoj obali optimalna varijanta zaštitnog faktora je 45–50).

6 Nakon kupanja svaka krema se spere. Ne zaboravite da im je ponovo nanesete – neće škoditi.

7 Voda i pesak aktivno reflektuju ultravioletne zrake, zato na plažu ponesite suncobran, a nakon 30 minuta aktivne igre obujte im lagane patike.

8 Posebnu pažnju obratite na mladeže. Ukoliko ih dete ima mnogo, njihov broj se povećao ili su se iznenada pojavili ispupčeni mladeži – odmah se obratite dermatologu.

 

Pročitajte i… Curenje nosa kod dece

 

Foto: LeManna / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com