Za šta je sve dobar orah?

by | 10.10.2023
Lekovita svojstva oraha

Lekovita svojstva oraha su veoma raznovrsna. Ova biljka ima korisne efekte na mnoga zdravstvena stanja i zaista može biti od pomoći.

Orah je pun vitamina i korisnih supstanci kao što su cink, gvožđe, kobalt, vitamini A, E i F, billjni proteini i jod. Sve ovo omogućuje mu da bude naš saveznik kod nedostatka vitamina, anemije, bolesti kardiovaskularnog sistema, sistema za varenje, stresa, usporenog metabolizma i disfunkcije štitne žlezde. Međutim, ne odnosi se sve na plod. Nekad su lekovite tinkture napravljene od ljuske ili unutrašnjih pregrada oraha.

[lwptoc]

Lekovita svojstva oraha: Prednosti za muškarce

Pozitivan efekat oraha na reproduktivan sistem muškaraca otkrili su stari Grci. Orah sadrži supstance koje povećavaju prirodnu proizvodnju testosterona, glavnog muškog hormona. Da biste podstakli proizvodnju testosterona konzumirajte 100g zgnječenih oraha sa 1 kašikom prirodnog meda. Da biste poboljšali efekat, orahe potopite u vodu, a potom sačekajte da se osuše. Ova mešavina će poboljšati kvalitet sperme, pojačati libido i sprečiti upalu prostate.

Prednosti oraha za žene

Orasi su veoma korisni i za zdravlje žena. Redovno konzumirajte orahe nakon operacije, pre i posle porođaja, kao i tokom menstruacije. Orasi čine da se telo brže oporavlja od gubitka krvi. Osim toga, on sprečava proširene vene, ali i nagle promene raspoloženja. Pored toga, žene bolje podnose stres. Lek od pregrada orasa je koristan za miome materice, a orase možete konzumirati i u trudnoći.

Kontraindikacije korišćenja oraha

Iako orasi imaju niz pozitivnih svojstva, oni mogu da naprave i štetu. Osobe sa sledećim stanjim treba da izbegavaju unošenje oraha.

 • Gojaznost
  Orasi su visokokalorični, pa osobe koje su gojazne mogu samo pogoršati problem.
 • Alergije
  Postoji veći broj ljudi koji su alergični na neku komponentu iz oraha. Veoma je važno da prepoznate simptome kako biste prekinuli konzumaciju. Opšta slabost i malaksalost su jedan od simptoma.
 • Povećan nivo zgrušavanja krvi
  Ukoliko imate problem sa zgrušavanjem krvi, onda izbegavajte orah jer bi on mogao da izazove trombozu,
 • Pogoršano stanje bolesti sistema za varenje
  Kod crevnih bolesti i upale pankreasa, trebalo bi da proizvod izbacite iz upotrebe.
 • Kožne bolesti
  Čak i mala doza oraha može izazvati osim i povećati svrab kože.

Orasi su zdravi ako se uzimaju umereno. Prekoračenje dnevne doze (50g) će loše uticati čak i na stanje zdrave osobe. Takođe, pazite na svežinu proizvoda.

Lekovita svojstva oraha: Upotreba u medicini

 • Kožna stanja
  Zahvaljujući vitaminu F, orah je glavni sastojak mnogih proizvoda poptu hidratantnih krema, tonika i sredstva za čišćenje kože. Kozmetički proizvodi sa uljem od oraha poboljšavaju stanje kože.
 • Pomaže štitnoj žlezdi
  Jod je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a u pregradama oraha ih ima mnogo.
 • Pomaže kod nedostatka hranljivih materija
  Lek od orašastih pregrada pomaže kod osoba koje pate od ovog stanja. Osoba je manje iritirana, ima bolji san, ne pati od glavobolje i osipa.
 • Konjuktivitis, upala pankreasa, upala debelog creva i nedostatka dobrih bakterija u crevima
  Orašaste pregrade, tačnije lek od njih je dobar i za sva nabrojana stanja. Pored toga, čisti krvne sudobe, poboljšava pamćenje o pomaže kod suvih usta.
 • Uklještenje nerva
  Lek se priprema na sledeći način: Prelijte orašaste pregrade vodom u razmeri 1:6 i pustite da voda proključa. Nakon 10 minuta, sipajte lek u posude i stavite na hladno mesto. Koristite pola čase pre jela.
 • Pojačava imunitet
  Orahovo ulje pojačava imunitet i pogodno je i za ljudsku ishranu. Koristan je za hepatitis, gojaznost, endokrine bolesti i psorijazu.
 • Tinktura od listova oraha
  Maksimalna dnevna doza napitka od orahovih listova je pola čaše dnevno. On je dobar za nedostatak vitamina, dizenteriju, poremećenu crevnu floru, rahitis (mekane kosti) i tuberkulozu limfnih žlezda u vratu. Takođe, ovo je veoma korisno za probleme sa desnima i grlom. Osim toga, uspešno smanjuje i nivo holesterola.
 • Ljuske od oraha 
  Lek od ljuski oraha čiste krvne sudove i ublažavaju kašalj. One se koriste u lečenju kožnih čireva i eksema, nekontrolisanog mokrenja i dijareje. Kašalj se leči čajem, a kožne bolesti mešavinom za „kupanje“.

U svakom slučaju, ako pijete neke lekove ili imate neka zdravstvena stanja, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe kako ne bi došlo do kontraindikacija.

Snežana Vranić

Kirdan/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com