Pčelinji proizvodi kao lek za oči

Pčelarka i travarka Tatjana Klešnjova preporučuje prirodna sredstva na bazi meda, propolisa i matičnog mleča

by | 05.04.2022
pčelinji proizvodi med

Često mi se obraćaju ljudi s očnim bolestima. Mnogima pomažem, ali, nažalost, češće odustajem usled bojazni da im se stanje ne pogorša. Prilikom lečenja očiju eksperimenti su, ipak, neprihvatljivi. Samo sledeća sredstva mogu odlučno da preporučim, kaže Tatjana Klešnjova, pčelarka i travarka.

Konjunktivitis, blefaritis i keratitis

Prilikom konjunktivitisa, blefaritisa (upale kapaka) i keratitisa (upale rožnjače) koristite vodeni rastvor propolisa (2–4 g propolisa na 100 ml vode). Izgnječite suv propolis u avanu, premestite u porcelansku posudu i polako sipajte toplu destilovanu vodu uz stalno mešanje. Ostavite da odstoji osam do deset sati i nekoliko puta procedite. Čuvajte u frižideru deset dana. Ugrejte pred primenu.

Pomoću pipete kapajte po dve kapi u svako oko. Blago peckanje normalna je reakcija.

Konjunktivitis u većini slučajeva prolazi za dan-dva. Za borbu s drugim oboljenjima biće vam potrebno više vremena.

Očni pritisak

Vodeni rastvor propolisa takođe će vam pomoći da snizite očni pritisak. Savetujem da s kapima uzimate po 4 g perge (pčelinji hleb) ujutru i uveče, sisajući je u ustima što duže. Posle toga nemojte ništa jesti ni piti 20 minuta.

Alergija

Usled alergije praćene crvenilom očiju, bolom i suženjem primenjujte tridesetoprocentni rastvor cvetnog meda s destilovanom vodom: po tri kapi u svako oko dva puta dnevno. U većini slučajeva posle tri nedelje lečenja neprijatni simptomi će nestati i neće vas uznemiravati dugo godina.

Povrede

U slučaju bilo kakvih povreda očiju (na primer, opekotina) primenjujte pčelinji matični mleč u obliku dvoprocentnog rastvora s destilovanom vodom. Procedite ga kroz filterpapir ili gazu i koristite kao oblogu tri-četiri puta dnevno i pred spavanje.

U poslednje vreme u medijima se sve češće mogu sresti recepti za lečenje očiju u kojima se koriste čak i otrovne biljke, npr. odvar od izdanaka krompira. Zaustavite se pre nego što vam se smrkne – to je opasno!

Pročitajte i… Rešite se čmička na oku

Foto: Iryna Drozd / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com