Ruski travar preporučuje najbolje recepte za očna oboljenja!

by | 29.06.2017

Za lečenje jednog od najčešćih oboljenja očiju od neprocenjive vrednosti je pomoć trava. Preporučujemo vam ruske recepte Andreja Ivanoviča Zalomljenkova, farmaceuta i travara sa 25-godišnjim iskustvom.

Blefaritis je upala krajeva kapaka koja najčešće nastaje usled oslabljenog imuniteta. U slučaju ovog oboljenja javljaju se nelagoda, umor i neprijatan osećaj u predelu očiju. Takođe, osoba ima loš opšti subjektivni osećaj, opada joj radna sposobnost, pogoršava se stanje njenog nervnog sistema. Vid se, po pravilu, ne remeti, ali suzni film izaziva čestu pojavu nejasnog vida. Razlikuju se blefaritis prednjih ivica, kad je oštećen samo predeo trepavica, i blefaritis zadnjih ivica, usled koga se, osim kapaka, upale lojne ili Meibomiusove žlezde, koje se nalaze u gušćem delu hrskavice kapaka.
Vrste blefaritisa
* Alergijski blefaritis – to je reakcija na različite lekove, kozmetiku, parfeme, prašinu, dim i oštre supstance. Ovakvu alergijsku reakciju može da izazove dlaka domaćih životinja, prašina s topole i sl.
* Blefaritis u obliku čira nastaje prilikom hronične stafilokokne infekcije folikula dlake trepavice. On se slepi, biva prekriven žutom koricom, a ispod nje se stvaraju ranice koje iza sebe ostavljaju ožiljke. U zapuštenim slučajevima trepavice opadaju ili rastu nepravilno, često u pravcu oka, iritirajući ga.
* Seboreični blefaritis često je praćen seborejom kože glave. Duž ivica kapka stvara se tanka lojna krljušt, posle koje se ne stvaraju ranice kad se otkloni. Usled hroničnog toka trepavice mogu da osede i opadnu.
* Blefaritis demodeks nastaje pri oštećenju krajeva kapaka bakterijom demodeks. U kapcima nastaje stalan, mučan svrab, javlja se neodoljiva želja da se oči počešu, lepljive izlučevine suše se kao krljušt između trepavica dajući im neuredan izgled.
* U slučaju ugaonog blefaritisa upala se lokalizuje u uglovima očnog proreza. Tu se gomilaju penaste izlučevine, kapci bivaju deblji na tom mestu, pojavljuju se pukotine i čirevi. Od ove vrste blefaritisa često pate tinejdžeri.
Metode lečenja
Prilikom lečenja blefaritisa potrebno je pažljivo održavati higijenu kapaka, a korice i naslage treba uklanjati tamponom od vate nakvašenim toplom prokuvanom vodom s dodatkom odvara od nevena ili eukaliptusa (kašičica odvara na pola čaše vode). U slučaju čirastog blefaritisa na ivice kapaka nanosi se mast koja sadrži antibiotike i kortikosteroide ili se propisuju kapi za oči s antibioticima, dok se usled seboreičnog blefaritisa ivice kapaka mažu mašću s hidrokortizonom i treba sipati kapi – „veštačke suze“ s deksametazonom. Za blefaritis demodeks propisuju se masti s hidrokortizonom i antibiotikom, pri čemu preko noći kapci treba da budu obilno namazani mašću kako bi se zaustavio razvoj bakterija, a prilikom alergijskog blefaritisa važno je otkriti alergen i potruditi se da se izbegne kontakt s njim. Za lečenje se propisuju protivalergijske kapi i masti.

UZROCI
Uzroci nastanka upale kapaka mogu da budu infektivna, virusna i alergijska oboljenja, avitaminoza i anemija, nelečene bolesti očiju, patološka stanja nosa i ždrela, zubi, invazija glista, bolesti gastrointestinalnog trakta, kao i stalna iritacija očiju (dim, oštre supstance, štetne izlučevine). Blefaritis je jedno od najčešćih oboljenja očiju i ponekad ga je teško lečiti, a mogući su i recidivi tokom mnogih godina, te je upravo zato u ovom slučaju pomoć trava od neprocenjive vrednosti.

RUSKA NARODNA SREDSTVA
Odvari se preporučuju za svakodnevna višekratna umivanja (pet-šest puta na dan):
1. Pomešajte cvetove različka, divlje trešnje i crvene deteline u jednakim delovima. Kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode, ostavite da na toplom odstoji jedan sat, pa dobro procedite.
2. Sastavite lišće eukaliptusa, travu konopljiku i seme bokvice u jednakim delovima. Pripremite isto kao i prvi odvar.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com