Šta uzrokuje bol u preponama: Kako ga lečiti i sprečiti?

by | 08.07.2024
Šta uzrokuje bol u preponama: Kako ga lečiti i sprečiti?

Bol u preponama se često može lečiti kod kuće, ali odmah potražite medicinsku pomoć ako imate i simptome kao što su otok i groznica. Otkrijte šta je uzrok ovog bola i koje su preventivne mere.

Bol u preponama može se javiti zbog raznih razloga. Najčešće uključuju povrede i kilu. Manje uobičajeni uzroci uključuju probleme sa testisima. Bol se često može lečiti kod kuće, ali odmah potražite medicinsku pomoć ako imate i simptome kao što su otok i groznica.

Zašto se javlja bol u preponama?

Prepone su deo vašeg kuka između stomaka i butine, koji se nalazi na mestu gde se završava vaš stomak i počinju noge. Bol u preponama je svaka nelagodnost u ovoj oblasti. Bol obično nastaje usled povrede izazvane fizičkom aktivnošću, kao što je bavljenje sportom. Povučen ili napregnut mišić u preponama je jedna od najčešćih povreda među sportistima.

Bol u preponama je čest simptom i može se desiti svakome. Neki potencijalni uzroci bolova u preponama su češći od drugih. Uobičajeni uzroci uključuju:

Povreda: Najčešći uzrok bola u preponama je naprezanje mišića, ligamenata ili tetiva u predelu prepona. Ova vrsta povreda se najčešće javlja kod sportista. Povrede su takođe česte u sportovima koji zahtevaju pokrete poput uvrtanja i udaranja.

Inguinalna kila: Preponska kila nastaje kada crevna tkiva prođu kroz slabu tačku u trbušnom zidu u blizini prepone. Ovo može izazvati bol i ispupčenu kvržicu u preponama.

Kamen u bubregu: Kamen u bubregu su male, tvrde mineralne naslage u bubrezima i bešici.

Prelom kostiju: Takođe može uzrokovati bol u preponama.

Manje uobičajeni poremećaji i stanja koja mogu izazvati bol ili nelagodnost u preponama uključuju:

 • Otečeni ili uvećani ingvinalni limfni čvorovi
 • Osteoartritis kuka
 • Stegnuti nervi
 • Orhitis (upala testisa)
 • Ciste jajnika, u nekim slučajevima
 • Infekcije urinarnog trakta (UTI) i druga stanja koja utiču na bešiku
 • Upala creva

Kada se obratiti lekaru?

Razgovarajte sa lekarom o svojim simptomima ako imate umeren do jak bol u preponama ili testisima duže od nekoliko dana. Odmah se obratite lekaru ako:

 • Primetite fizičke promene u testisima, kao što su kvržice ili otok
 • Primetite krv u urinu
 • Osetite bol koji se širi na donji deo leđa, grudi ili stomak
 • Ako imate groznicu ili mučninu

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma zajedno sa bolom u preponama, potražite hitnu medicinsku pomoć. Oni mogu ukazivati na ozbiljnije stanje, kao što je infekcija testisa, torzija testisa (uvrnuti testis) ili rak testisa. Takođe, potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate jak bol u testisima koji se iznenada javlja.

Dijagnoza

Većina slučajeva bolova u preponama ne zahteva medicinsku pomoć. Međutim, obratite se lekaru ako osetite jak, produžen bol praćen otokom ili temperaturom. Lekar će proceniti vaše simptome i pitati o bilo kojoj nedavnoj fizičkoj aktivnosti. Ove informacije će im pomoći da dijagnostikuju problem. Zatim će izvršiti fizički pregled područja prepona zajedno sa drugim testovima, ako je potrebno. Uglavnom se radi rendgen i ultrazvuk, kompletna krvna slika i test kile.

Lečenje

Lečenje vašeg bola u preponama zavisiće od osnovnog uzroka. Često možete tretirati manje natege kod kuće. Jači bol može zahtevati medicinski tretman. Ako je bol u preponama rezultat naprezanja, lečenje kod kuće je verovatno najbolja opcija. Odmaranje i pauza od fizičke aktivnosti od 4 do 8 nedelja omogućiće vašem naprezanju da se prirodno zaceli. Vaš lekar će vas obavestiti kada budete u mogućnosti da nastavite sa svojim normalnim aktivnostima.

Nanošenje leda nekoliko puta tokom dana takođe može pomoći. Nemojte zaleđivati područje duže od 20 do 30 minuta odjednom. Takođe, lekar može da vam prepiše lekove koji smanjuju upalu kako bi vam pomogli u ublažavanju simptoma. Ako ti lekovi ne deluju i imate ponavljajuće napetosti, lekar bi vam mogao savetovati da idete na fizikalnu terapiju.

Kako sprečiti bolove u preponama?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste izbegli bol u preponama ili uslove koji ga uzrokuju. Za sportiste, nežno istezanje je jedan od načina da sprečite povrede. Sporo, stalno zagrevanje pre fizičke aktivnosti može pomoći u smanjenju rizika od povrede prepona, posebno ako se stalno zagrevate.

Održavanje umerene težine i oprez pri podizanju teških predmeta mogu pomoći u sprečavanju kile. Takođe, pijenje više vode i pravilna hidratacija može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Preduzimanje koraka za izgradnju zdravih kostiju, kao što je unos dovoljno kalcijuma i vitamina D, može vas učiniti manje ranjivim na neke frakture kostiju

Aria sandi Hasim / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com