HRONIČNA UPALA KRAJNIKA PROLAZI BEZ ANTIBIOTIKA

by | 25.12.2017

Mnogi od vas javljaju nam se s molbom da pišemo o tome koja sredstva ruske narodne medicine pomažu usled česte upale krajnika, budući da lekari za tonzilitis redovno propisuju lek s teškim posledicama – antibiotik

Lidija Nikolajevna Đakonova, travar, član Udruženja fitoterapeuta Sankt Peterburga

 

  • Usled hronične upale krajnika korisno je uzimati biljne preparate koji imaju ulogu prirodnih antibiotika. Vrlo je efikasan islandski lišaj (lat. Catraria islandica). Ova biljka, za razliku od sintetičkih antibiotika, ne čini nikakvu štetu našem organizmu, već naprotiv – pomaže da se iskorene loši mikrorganizmi. Osim toga, islandski lišaj poboljšava zaštitne, imunološke snage organizma. Tako, recimo, jeleni intuitivno osećaju potrebu za ovom biljkom, čak usred zime, pa razgrćući kopitima snežni nanos dolaze do ovog sredstva, koje im je potrebno za imunitet. U slučaju upale grla, tačnije usled hroničnog zapaljenja nepčanih krajnika, kad angina tek počne, komadić islandskog lišaja može se staviti u usta, sisati, žvakati, postepeno gutati. Ovo je jedno od efikasnih sredstava u početnoj fazi angine, i ja ga sama često koristim kad počne da me boli grlo. Islandski lišaj nije toksičan i zato se može upotrebljavati za lečenje ljudi bilo kog životnog doba, i što posebno cenim – može se davati čak i maloj deci (u Rusiji se deci retko kad propisuju antibiotici, što nije slučaj s ostalim zemljama).
  • Druga biljka za lečenje upale krajnika koju takođe preporučujem da se drži u usitima i žvaće jeste iđirot (lat. Acorus calamus), zapravo, češće se koristi njegov koren. Koren iđirota ima antiseptična dejstva i sadrži tanine koji blagotvorno deluju na bolno grlo.
  • Dobro je držati u ustima i malu količinu propolisa, ili možete ispirati grlo tinkturom propolisa. Kašičicu tinkture iz apoteke razredite u čaši tople vode i grgoćite nekoliko puta dnevno.
  • Preporučujem redovno ispiranje grla rastvorom korena biljke galange (lat. Alpinia), koji takođe obiluje taninima. Kašičicu isitnjenog korena prelijte čašom vode pa stavite na ringlu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte 10–15 minuta, a zatim procedite. Neka dete ispira grlo ovim rastvorom nekoliko puta dnevno, čak i ako mu se stanje pogorša.
  • Ispiranje grla čajem od trave arnike povoljno utiče na mikrocirkulaciju. Za dobijanje čaja jednu kašičicu arnike prelijte šoljom vrele vode. Ostavite da odstoji 30–40 minuta, pa procedite.

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com