Kako se zaustavlja krvarenje iz nosa?

by | 31.08.2017

Često mi curi krv iz nosa. Nedavno sam u jednom časopisu pročitala o zanimljivoj metodi kako je zaustaviti. Ukoliko krv ide iz desne nozdrve – ustanite i podignite levu ruku, a ako je u pitanju leva– podignite desnu. Ostanite u tom položaju deset minuta – i krvarenje iz nosa će prestati. Recite mi je li to dobra ideja.
Milena V., Niš

Odgovara lekar-internist, Marina Aleksandrovna Nefedova (Sankt Peterburg)
Po mom mišljenju, to podseća na neki ritual. Za izbor metode lečenja krvarenja iz nosa neophodno je razumeti uzrok navedenog patološkog procesa: slabost krvnih sudova, povreda nekim stranim telom, hormonske promene, hipertenzija i dr.

KAKO ZAUSTAVITI KRVARENjE
Svi uglavnom greše, pa pri krvarenju iz nosa zabacuju glavu unazad. To nikako ne treba raditi, jer može doći do povraćanja, pa i i do gušenja. Obavezno sedite i nagnite glavu napred (!), kako vam krv ne bi dospela u disajne puteve. Ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru, otvorite prozor. Na nos stavite led ili nešto hladno – to će pomoći da se suze krvni sudovi, te da se smanji krvarenje. Ukoliko krv ne stane, pritisnite prstom nozdrvu na pet do deset minuta, za to vreme dišite kroz usta. Nemojte duvati nos. Ukoliko nema pozitivnog efekta, namočite tampon kapima koji skupljaju krvne sudove, ili tropostotnim hidrogenom, i stavite ga u nozdrvu. U hitnom slučaju mogu ga zameniti dve-tri kapi svežeg limunovog soka. Može se pribeći metodi su-jok terapije: čvrsto zavijte gumicom palac ruke na deset minuta, tačno na sredini nokta. Budući da je ta refleksna zona povezana s nosom, krvarenje će stati..

Foto: Guliver/Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com