Prehlada kod dijabetičara

Posebnu pažnju treba obratiti na bubrege

by | 30.04.2022
prehlada kod dijabetičara

U borbi s respiratornim infekcijama oboleli od šećerne bolesti trebalo bi da se pridržavaju određenih pravila, a posebnu pažnju da obrate na bubrege.

Piše: Olga Mihajlovna Pavlova, endokrinolog

UZIMAJTE LEKOVE PROTIV DIJABETESA

Osim terapije protiv prehlade, uvek treba da mislite na lečenje dijabetesa. Dokle god je šećer viši od 10 mmol/l, za bakterije i viruse to su idealni uslovi za razmnožavanje i mnogo ih je teže „ubiti“ antibakterijskim i antivirusnim preparatima.

KONSULTUJTE SE S LEKAROM

Terapiju protiv prehlade neophodno je odabrati tek nakon (!) konsultacije s lekarom. Ukoliko postoje komplikacije dijabetesa, recimo, izražena dijabetesna nefropatija (poremećaj bubrega) i filtracija je smanjena, neki antibiotici su kontraindikovani, a drugi su dopustivi ali u manjim dozama. U slučaju dijabetesa bez komplikacija i ako su očuvane funkcije unutrašnjih organa (jetre, bubrega, kardiovaskularnog sistema) šeme lečenja su standardne. Sve će vam reći lekar.

DRŽITE DIJETU

Važno je držati dijetu. Prehlada nije povod da jedete tegle meda, koji će vam podići nivo šećera u krvi. Za jačanje imuniteta jedite crni i beli luk, maline (sveže ili zamrznute, bez šećera i u adekvatnim količinama), limun, brusnice, jarebiku, cimet, đumbir.

Pročitajte i… Cimet: začin koji nema mane

PIJTE VODU

Ne treba smetnuti s uma ni masti i, naravno, vodu – ona pomaže da se rešite intoksikacije izazvane prehladom. Pritom ne zaboravite na funkciju bubrega: ukoliko je ona smanjena, količinu tečnosti opet će odrediti lekar.

ČEŠĆE MERITE ŠEĆER

Tokom blaže prehlade potrebno je češće meriti šećer u krvi (šest do osam puta na dan), a u slučaju ozbiljnih prehlada na svaka dva-tri sata. Prilikom rasta nivoa šećera treba korigovati terapiju za dijabetes zajedno s lekarom.

Pročitajte i… Top 5 beskorisnih preparata u slučaju prehlade

 

Foto: Viorel Poparcea / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com