Zašto grip „lomi“ telo

U slučaju gripa boli celo telo – osećamo svaki mišić i čini nam se da nam je svaka kost rašrafljena. Evo šta da radite...

by | 11.04.2022
grip

U slučaju gripa boli celo telo – osećamo svaki mišić i čini nam se da nam je svaka kost rašrafljena. Evo šta da radite…

SIMPTOMI GRIPA

Bolovi u mišićima i zglobovima jedan su od karakterističnih simptoma gripa. Oni nastaju usled intoksikacije, koja se razvija veoma brzo. Upravo se po tome grip i razlikuje od akutne respiratorne virusne infekcije – po iznenadnom akutnom početku. Njegovi virusi razmnožavaju se neverovatnom brzinom, prodiru u ćelije organizma stvarajući lažne mamce za imunitet. Zato je borba s gripom pravo iskušenje za imunosistem. U toku „bitke“ stvaraju se mnogi produkti raspadanja virusa i ćelija – to je ta intoksikacija organizma usled koje sve boli… Sem toga, organizam truju i toksini koje sami virusi oslobađaju, objašnjava lekar Hitne pomoći Irina Viktorovna Toločin.

POMOĆ U SLUČAJU GRIPA

* Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) pomažu da ublažite osećaj bola u celom telu, ali njih može da propiše samo vaš lekar.

* Dehidracija pojačava intoksikaciju i bol u celom telu. Zato je potrebno da tokom bolesti pijete mnogo tečnosti, kojom ćete iz organizma izbacivati produkte raspadanja.

* Pogodni su kokteli i kompoti od bobičastih plodova, voda s limunom i medom, napitak od šipka (15–20 suvih plodova isitnite i prelijte litrom ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite i popijte u manjim porcijama tokom dana). Kura traje dok se stanje ne poboljša.

Pročitajte i… Šipurak – 100 puta jači od limuna

* Prema uputstvima lekara, možete uzimati apsorbente – aktivni ugalj, na primer. On će organizmu pomoći da se brže očisti. Njih treba da pijete tek sat i po do dva sata posle jela ili uzimanja lekova.

* Veoma je važno da ležite jer će organizam tako snagu trošiti, pre svega, na borbu s oboljenjem. Iz istog razloga i hrana treba da bude lako svarljiva – da ne opterećuje želudac i da ne iziskuje mnogo energije za varenje.

 

Ukoliko posle pet do sedam dana „lomljenje“ ne prolazi, a oko mišića ili zgloba se stvorila crvena mrlja i pojavio se osećaj utrnulosti – odmah idite lekaru! Moguće je da je došlo do komplikacija.

Pročitajte i… Grip – nije tako bezazlen kako se čini

Foto: KatarzynaBialasiewicz / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com