Biljka velika sasa pomaže u ublažavanju simptoma neuralgije

by | 11.06.2024
Biljka velika sasa pomaže u ublažavanju simptoma neuralgije

Velika sasa je poznata u narodnoj medicini zahvaljujući svojim blagotovrnim dejstvima na zdravlje. Takođe, ima umirujuće dejstvo poput sedativa što olašava simptome neuralgije.

Velika sasa (lat. Pulsatilla grandis) raste na sunčanim šumskim proplancima, livadama, ivicama šuma i planinskim padinama, gde je tlo prilično rastresito i dobro drenirano. Pripada porodici ljutića, listovi su joj prekriveni srebrnastim dlačicama, a stabljike mogu narasti do 30 cm. Može da se nabavi u biljnoj apoteci.

Velika sasa u fitoterapiji

Nadzemni delovi biljke velika sasa se suše i koriste kao lek. U narodnoj medicini koristi se za bolna stanja muškog reproduktivnog sistema, kao što su oticanje testisa (orhitis) ili oticanje strukture u zadnjem delu testisa (epididimitis). Takođe, pomaže i za bolna stanja ženskog reproduktivnog sistema, kao što su menstrualni grčevi (dismenoreja) i bolni jajnici (ovaralgija).

Velika sasa se koristi i kod tenzione glavobolje, hiperaktivnosti, problema sa spavanjem (nesanica), čireva, astme i drugih plućnih bolesti, bolova u uhu, migrene, nervnog bola (neuralgije), opšteg nemira, gastrointestinalnih poremećaja (GI) i poremećaja urinarnog trakta.

Ova biljka takođe pomaže u borbi protiv bolova, groznice, grčeva i bakterija. Takođe može imati umirujuće dejstvo poput sedativa zbog čega ima blagotvorno dejstvo u slučaju neuralgije. Kad se primenjuje spolja, velika sasa deluje i kao analgetik.

Velika sasa kao lek protiv neuralgije

U medicinske svrhe sakuplja se nadzemni deo velike sase u periodu cvetanja (mart–april). Prilikom sakupljanja treba biti pažljiv jer su biljka i njen sok otrovni i mogu izazvati iritaciju sluzokože ili trovanje. Zato je najbolje biljku kupiti u biljnoj apoteci. Pored otrovnih alkaloida, ova biljka sadrži i vitamine, minerale, saponine, kumarine, organske kiseline i eterična ulja.

Recepti

Hladni odvar: dve kašičice suve stabljike prelijte sa 250 ml hladne prokuvane vode i ostavite da to odstoji jedan dan, povremeno protresite. Svaka tri sata uzimajte jednu kašiku odvara u slučaju migrene, nesanice i bolova izazvanih grčevima.

Tinktura: deset grama suve stabljike prelijte sa 200 ml votke i ostavite da to odstoji 14 dana. Zglobove i mišiće trljajte ovom tinkturom prilikom reume i paralize udova.

Kome se ne preporučuje

Trudnoća i dojenje: Velika sasa nije bezbedna za trudnice, kao ni za dojilje, bez obzira na to da li se preparati na bazi ove biljke uzimaju oralno ili se nanose na kožu.

Birute / gettyimages.com

Nastavite da čitate

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com