Kako da prepoznate hlamidiju?

by | 24.10.2023
Koji su simptomi hlamidije

Polno prenosive bolesti nisu česta tema, iako je veoma važno da brinemo o svom zdravlju. Da bismo to mogli, moramo da prepoznamo kada imamo znake određenih bolesti. Koji su simptomi hlamidije saznajte u tekstu.

Hlamidija je zarazna bolest koja se prenosi seksualnim putem i najčešći je uzrok nespecifičnog zapaljenja uretre (mokraćne cevi) ili upale bešike.Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svake godine se na svetu ovom bolesti zarazi oko 100 miliona ljudi.

Koji su simptomi hlamidije?

Hlamidija je veoma podmukla bolest koju nije lako dijagnostikovati. Razlog za to je veliki broj asiptomatskih kliničkih slučajeva. Međutim, ne znajući da su zaraženi, oni vode aktivan nezaštićeni seksualni život i bolest prenose dalje. To se događa pod uticajem jakog imunog sistema, hlamidija je u stanju mirovanja skrivajući se unutar ćelija ljudskog tela. Kada uslovi budu povoljni, ona nastavlja svoju aktivnost, a simptomi se ponovo pokazuju. Simptomi su sledeći:

  • nelagodnost i bol u donjem delu stomaka
  • iscedak sa neprijatnim mirisom
  • svrab ili peckanje tokom ili neposredno nakon mokrenja
  • blago povećanje telesne temperature
  • pojačan bol tokom menstruacije ili međumenstrualno krvarenje
  • mrlje prilikom ejakulacije (kod muškaraca)
  • opšta slabost i poremećaj ritma spavanja

Uzroci hlamidije

Hlamidija je zarazna bolest. Uzrokuje je kokoidni mikroorganizam Chlamydia trachomatis. Ona ima karakteristike i virusa i bakterija. Ona kao virus, ne može sama da sintetiše energiju i ubog toga koristi njene rezerve unutar ljudskih ćelija. Sličnosti sa bakterijama se ogledaju u tome što uključuje prisustvo DNK i RNK i osteljivost na antibiotike.

Glavni način zaraze je seksualnim putem. Međutim, moguća je infekcija putem kontakta sa tuđom krvlju ili prilikom zajedničkih poseta sauni ili kupatilu. Novorođenčad se mogu zaraziti od majke prilikom prolaza kroz porođajni kanal.

Hlamidija: dijagnoza i lečenje

Hlamidija se najčešće dijagnostikuje uzimanjem brisa kako bi se utvrdilo njeno prisustvo. Međutim, ona se može otkriti i iz urinai li druge telesne tečnosti.

Sada kada znate koji su simptomi hlamidije, čim ih primetite odmah se obratite lekaru. On će vam prepisati antibiotike. Međutim, i tokom perioda lečenja ste zarazni stoga je neophodno da izbegavate seksualne odnose. Takođe, neophodno je da obavestite partnera s kojim ste imali odnose kako bi i on/a započeli terapiju.

Zaustavite nekontrolisano mokrenje uz pomoć prirode

Snežana Vranić

Alona Siniehina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com