Аgresivni insekti: ose i pčele

Saznajte kako da izbegnete napade insekata koji imaju žaoku i otrov i kako da lečite njihove ujede

by | 15.06.2022
ose i pčele

S dolaskom toplih dana aktiviraju se insekti i zato je, kad idete u prirodu, korisno da znate s kim ćete morati da delite poljanu. Neki od njih povremeno nanose ozbiljnu štetu zdravlju. Saznajte kako da izbegnete napade insekata koji imaju žaoku i otrov i kako da lečite njihove ujede.

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

Ose

Ovo su izuzetno agresivni insekti koji ne nasrću samo usled otvorene opasnosti za svoju koloniju nego i kad osete vibraciju od koraka, glasne muzike ili glasova, vide svetlost logorske vatre ili, jednostavno, ukoliko im se učini da postoji pretnja. Ose napadaju odvojeno ili u čitavom roju. Ne ubadaju samo žaokom ubrizgavajući otrov nego istovremeno i ujedaju. Imaju glatku žaoku koja ne ostaje u rani i zato žrtvu mogu da ubodu mnogo puta uzastopno.

Otrov ima paralizujuće dejstvo. Mada ga nema dovoljno da u potpunosti može paralizovati čoveka, ume da izazove jak bol i otok, a ponekad i ozbiljnu alergiju koja može da se razvije skoro do Kvinkeovog edema (otok kože i sluzokože gastrintestinalnog trakta, jezika, glasnih žica i grkljana koji se javljaju povremeno i u nepravilnim razmacima) sa smrtonosnim ishodom. Zbog toga osobe alergične na ujed ose ne treba da izlaze u prirodu bez antihistaminika u obliku injekcije.

Ujed za jezik ili usnu smatra se jednim od najopasnijih, zajedno s ujedom za kapak, očnu jabučicu ili vrat.

Ukoliko osa napadne čoveka u blizini svog gnezda, ne treba da pokušavate da je ubijete, inače će na izbacivanje feromona umiruće ose sleteti ceo roj. Najbolje je da se udaljite od nje što dalje. Posebno treba da budete pažljivi na pikniku kad raspoređujete hranu, pošto se ose sa zadovoljstvom goste njome, te je slučajno možete ubaciti u usta zajedno s parčetom mesa, kolača ili lubenice. Ose vole i da se sakrivaju u bobicama grožđa praveći nevidljivu rupicu da bi dospele unutra i pojele slatki meki deo, te ih je u tom slučaju veoma teško primetiti.

Ne upotrebljavajte alkohol posle ujeda. Prisustvo alkohola u krvi ubrzava apsorpciju otrova.

Pročitajte i… Komarci! Neka borba počne!

Pčele

One su najagresivnije u proleće, kad cvetova ima još malo te je sakupljanje meda slabo. Napadaju ljude koji se nađu na putu njihovog leta, pored pčelinjaka ili na mestu sakupljanja meda. Bes pčela možete izazvati jakim mirisima parfema ili dezodoransa, naglim pokretima i mahanjem rukama, kao i aktivnim igrama u vidu dobacivanja predmeta.

Kad vas pčela ubode, ona ostavi žaoku za koju je pričvršćena kesica s otrovom. Na taj način u ranu odmah dospeva cela doza otrova. Posle ujeda pčela umire, ali na miris otrova odmah doleću nove pčele i takođe se trude da ubodu žrtvu. Ujed pčele posebno je bolan i opasan. Ukoliko ga ne obradite, može doći do alergijske reakcije različitog stepena težine.

* Žaoku treba ukloniti što pre, pomoću pincete. Ne pokušavajte da istisnete otrov, pošto to doprinosi njegovom širenju po organizmu.

Ranu od uboda pčele treba obraditi hidrogenom, hlorheksidinom ili rastvorom koji sadrži alkohol.

* Proizvodi koji sadrže kiselinu pomoći će vam da otklonite bol i delimično neutrališete otrov u otvorenoj rani. To može biti komadić limuna, pomorandže ili jabuke. Ukoliko ih nemate pri ruci, iskoristite biljke. Poslužiće sveže lišće peršuna ili bokvice nekoliko listića sažvaćite pa dobijenu kašu prislonite na mesto ujeda.

* Hladna kompresa pomoći će da uklonite otok. Na mesto ujeda stavite led. Iz zamrzivača takođe možete izvaditi pakovanje mesa ili povrća i staviti ga na bolno mesto.

* Kompresa od alkohola uspešno zaustavlja širenje otrova po telu. Medicinski alkohol razblažite vodom (možete koristiti i votku), time nakvasite komadić zavoja ili tkanine i držite na mestu ujeda pola sata.

Maloj deci na mesto ujeda možete staviti toplu kesicu sveže skuvanog čaja koja će ublažiti bol i otok.

Pročitajte i… Zaštitite se od krpelja

 

 

Foto: MarinaZg / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com