Alkalizacija organizma: Nije samo protiv raka

by | 12.06.2018

U poslednje vreme često se pokreće pitanje o uticaju ravnoteže kiselina i baza u telu na zdravlje. Da li je zaista toliko važno održavati je na nivou pH 7,36 ili je to pomodarski mit koji nema nikavih osnova? (Jekaterina Jensen, doktor medicinskih nauka i dijetolog)

Godine 1931. nemački naučnik Oto Varburg otkrio je da bazna sredina uništava ćelije raka, za šta je dobio Nobelovu nagradu. Mada, prema ovom otkriću, kiselost organizma ne predstavlja prvobitan uzrok onkoloških oboljenja, kako mnogi smatraju. Tim pre, činjenica da ćelije raka ne mogu da opstanu u baznoj sredini usmerava naše dalje delovanje.
Doktorka Jekaterina Jensen iz Sankt Peterburga, koja je inače i dijetolog, istražuje ovu teoriju još šire. Ona radi na klinici i ima mogućnost da pomoću ispitivanja krvi pod mikroskopom proceni rezultate baznih dijeta. Doktorka Jensen smatra da alkalizacija organizma, koja podrazumeva ishranu uz promenu načina života, može da izleči praktično sve bolesti! Evo nekoliko primera iz njene prakse.

SPAS OD GIHTA

Muškarac, 63 godine. Dijagnoza: giht. Analiza krvi je pokazala da je nivo njegove kiselosti pH 5-6, a normalan je 7,36 (što je veća vrednost, to je manja kiselost). Bolesniku je određena dijeta s akcentom na proizvodima koji prave baznu sredinu u organizmu. Posle dve nedelje nivo kiselosti je pao na 7,3, a bolovi su prestali! Rezultat je na njega ostavio snažan utisak, tako da je nastavio da se hrani po principu 80/20 (80% bazne hrane i 20% ostalih “životnih radosti”). I evo, već pet godina nije imao nijedan napad gihta.

LEČENJE MIGRENE

Žena, 47 godina. Dijagnoza: migrena. Nikakvi lekovi nisu pomagali protiv bolova. Njen pH nivo bio je 5,5 (veoma kiselo!). Ona je rukovodilac, život joj je isplaniran u minut, i na samo pominjanje izmena u ishrani počela je da se nervira. Tada joj je predloženo da, jednostavno, u vodu doda alkalne kapi. Posle mesec dana prošla ju je glavobolja, ali i nesanica. Njen pH nivo bio je 6,9.
Mada, moramo naglasiti da alkalizacija organizma nije univerzalan lek. U lečenju bilo koje bolesti važno je sve: način života, ishrana, misli, raspoloženje. Ukoliko pati jedno, ostalo može samo da nadoknadi nedostatke, nikako i da dovede do potrebnog rezultata.

Foto: Guliver/Getty

PRAVILA ALKALIZACIJE ORGANIZMA

Baveći se alkalizacijom organizma, osluškujte sebe kako biste videli ima li u organizmu pozitivnih promena. Ipak je sve individualno. Ali sigurna sam da ćete, čak i kad se samo upoznate s principima alkalizacije, shvatiti da će vam biti bolje. Zbog čega? Pa, procenite sami…

KREĆITE SE
Vežbanje pokreće procese čišćenja i metabolizma u organizmu, što znači da i uspostavlja ravnotežu kiselina i baza. Mada, preterano opterećenje uništava mišiće. Zato je bolje dati prednost šetnjama, vožnji bicikla, džogingu, plivanju, jogi, pilatesu i gimnastici. Najvažnije je da budete redovni.

 

PROČITAJTE I… Prevencija raka: Poštujte ova pravila ishrane

NASPAVAJTE SE
Ukoliko ste neispavani, aktiviraju se mehanizmi stresa i započinju neželjeni procesi oksidacije u ćelijama, što i dovodi do kiselosti organizma. Zato, spavajte najmanje sedam sati dnevno.

PIJTE VODU
I to dva litra čiste vode dnevno. Mnogi žive s bolovima u leđima ili migrenama, bez energije, ali obična voda može vas osloboditi ovih problema. Zašto je ona potrebna za alkalizaciju? Zato da bi se normalno odigravali svi procesi metabolizma. Ukoliko, jednostavno, ne možete da popijete toliko vode, deo možete zameniti biljnim čajem (nezaslađenim).

DIŠITE DUBLJE
Disanje aktivira procese metabolizma, kao i onaj deo nervnog sistema koji telu šalje signal da je stres iza vas. Zato svakodnevno napravite po dvadeset dubokih udaha i izdaha koji pokreću celu trbušnu duplju i grudni koš.

EMOCIONALNA RAVNOTEŽA
Stres aktivira procese oksidacije. Stoga počnite da meditirate. Ipak su naši strahovi samo briga za budućnost ili sekiracija zbog prošlosti. Meditacija nas uči da se vratimo u realnost i ne nerviramo se oko sitnica. Svako treba da odabere način opuštanja koji njemu prija (kupke, hobi, boravak u prirodi…).

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com