Boja odeće utiče na zdravlje

by | 26.07.2017

Da li ste primetili da boje iz okoline utiču na vaše raspoloženje? U olistaloj, gustoj šumi uopšte se ne osećamo isto kao u sivom gradskom kvartu. U crvenoj, večernjoj haljini dama je samouverenija i ženstvenija nego u strogom, crnom kostimu. Uzgred rečeno, uticaj boje na psihološko stanje naročito se odražava upravo kod nežnijeg pola, jer su njima razvijenije ćelije odgovorne za percepciju boje. Sa nama razgovara Evgenija Tihomirova, psiholog, Moskva
CRNA – kada ste u crnom, postajete organizovaniji, sabraniji i ispoljavate veću snagu volje. Pošto crna boja apsorbuje sve boje spektra, ona objedinjuje i lekovita svojstva svih boja. Zato je koristite kao sredstvo za opšte jačanje ako ste oslabljenog zdravlja. Ali, imajte na umu da previše crnih predmeta u garderobi doprinosi pogoršanju raspoloženja.
SMEĐA, koja se često koristi za gornje delove odeće, pomoćiće vam da se opustite i odahnete od umne napetosti. Pored toga, ona poseduje većinu svojstava crne boje, ali ih ispoljava u manjem stepenu.

CRVENA – pri dodiru s kožom, crvena odeća ima uticaj zagrevanja, povećava apetit i uzbuđenje. Ona će vam biti korisna ako patite od anemije, niskog pritiska, infektivnih oboljenja (nije uzalud da su u stara vremena decu uvijali u crvene marame da bi ih izlečili od prehlade) ili nedostatka energije. Ipak, u slučaju preterane emotivnosti, razdražljivosti i impulsivnosti bolje ne nosite odeću ove boje.

PLAVA – svetloplava i tamnoplava boja, naprotiv, pomažu u slučaju povećane razdražljivosti i nesanice. One smiruju psihu i pomažu da dođete sebi. Međutim, u preteranoj količini doprinose tužnom raspoloženju, osećaju umora i utučenosti. Ako ste često u plavom, imajte na umu da to može stvoriti određenu distancu u međuljudskim odnosima.

ZELENA – obična zelena, maslinastozelena i ljubičasta doprinose koncentraciji, snižavaju puls i frekvenciju disanja, otklanjaju psihičku napetost, doprinose opuštanju i pomažu u regulisanju sna. Istovremeno, podižu tonus organizma.

LjUBIČASTA, kao i boja jorgovana, predstavljaju mešavinu tamnoplave i crvene, i zato one deluju umirujuće na našu psihu. Blagotvorno deluju na iscrpljen nervni sistem i normalizuju san. One, takođe, jačaju rad gastrointestinalnog trakta i polnu funkciju organizma.

ŽUTA – popularna u toplo doba godine, žuta boja jača naš optimizam i samouverenost. Ona, takođe, bodri i stimuliše umni rad. Ali, kada je ima previše, može izazvati glavobolju.

BELA – bela odeća simbolizuje čistotu i očišćenje. Ako ste ceo dan proveli u poslovnoj odeći tamnih tonova i želite da se oslobodite neprijatnih misli i problema na poslu, uveče se presvucite u belo.

Foto: Guliver/Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com