Hlor – neprijatelj doma

Ovaj hemijski element veoma je toksičan i opasan po ljude i životinje

by | 07.06.2022
hlor

U sopstvenoj kući svako od nas traži toplinu i zaštitu od štetnog uticaja spoljašnje sredine. Ipak, istraživanja ukazuju na to da je vazduh u stanu nekoliko puta zagađeniji od vazduha spolja zbog toksičnih supstanci koje svakodnevno koristimo. Hlor je jedna od najopasnijih!

Šta je hlor

Hlor je počeo da se primenjuje tek početkom 20. veka. Za vreme Prvog svetskog rata koristio se kao otrovna supstanca. Veoma je toksičan i opasan po ljude i životinje. Takođe učestvuje u reakcijama s organskim materijalima, proizvodeći tako druge opasne i kancerogene toksine koji izazivaju poremećaj u radu endokrinog i imunološkog sistema čoveka. Najpoznatija od takvih supstanci jeste – dioksin.

Opasna čistoća

Kad kupujemo dezinfekciono sredstvo, očekujemo da ono uništi mikrobe i bakterije, jer je upravo za to i predviđeno. Ali sva ta sredstva u kontaktu s vodom i vazduhom dospevaju u naš organizam. Izbeljivači, praškovi za pranje, sredstva za čišćenje sanitarija, deterdženti za mašinsko pranje suđa – svi oni, ukoliko sadrže hlor, stvaraju isparljive materije koje iritiraju sluzokožu i kožu. Najbezopasnije što mogu izazvati isparenja takvih materija jeste iritacija pluća i bronhija. Ali to je samo vrh ledenog brega. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da toksini – derivati hlora uzrokuju onkološka oboljenja, kao i reproduktivne i razvojne defekte. Biolozi su sigurni da su ove supstance odgovorne za mutacije, poremećaje imunosistema i izumiranje nekih životinjskih vrsta. Dokazano je da je upravo hlor jedan od uzroka nestanka atmosferskog ozona.

Obratite pažnju!

Neki proizvođači kućne hemije ne ukazuju na hlor u sastavu svojih sredstava, zamenjujući ga rečima hipohlorit, natrijum hipohlorit, natrijum dihlorizocijanurat, hlorovodonik, hlorovodonična kiselina. U suštini, to je sve jedan te isti hlor.

Kako se zaštititi

Šta možete da učinite kako biste se zaštitili od negativnog uticaja hlora? Pre svega, ne koristite sredstva za pranje i čišćenje koja ga sadrže, jer će on uvek biti u vazduhu vašeg stana. Za izbeljivanje rublja i čišćenje sanitarija koristite alkalne deterdžente.

Kad kupujete maramice, toalet-papir ili filtere za aparate za kafu, dajte prednost neizbeljenim proizvodima. Izbeljen papir može sadržati toksine opasne za čoveka.

Ne idite na bazene u kojima se voda čisti pomoću hlora.

Čime možete da zamenite hlor

Napravite ekološki zdravije okruženje koristeći netoksična sredstva za čišćenje.

* Jestiva soda (natrijum bikarbonat), blago i efikasno alkalno i abrazivno sredstvo za pranje – odlična je za kuhinjski nameštaj, lavabo, kade, gasne i električne peći s površinom od stakloplastike.

* Soda za pranje (natrijum karbonat) – jača je alkalija, ali njena isparenja su manje opasna. Dobro otklanja masnoće i neutralizuje mirise.

* Belo sirće i limunov sok – neutrališu alkalne naslage kao što je kamenac. Ove kiseline rastvaraju lepljive, masne slojeve i dobro otklanjaju prljavštinu s drvenih površina. Pored toga, sirće uništava 99 procenata virusa i bakterija. Kako biste se rešili bakterija u vodovodnim cevima, sipajte nekoliko šoljica sirćeta u slivni otvor lavaboa i ostavite da odstoji nekoliko sati.

* Ulje čajnog drveta možete iskoristiti za dezinfekciju i uklanjanje plesni.

* Antibakterijski sprej za WC šolje, daske za seckanje i druge predmete možete pripremiti na bazi lavande. Za to je potrebno pomešati čašu vode, kašičicu ulja od lavande i 10 ml alkohola. Ovom mešavinom potrebno je poprskati površinu i ostaviti da odstoji 10–15 minuta, a zatim oprati vlažnom krpom. Možete i da ne ispirate.

 

Pročitajte i… Kad posuđe nije zdravo: čime zameniti toksične sudove

 

 

Foto: Avector / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com