Izlečite dete od parazita

Prvi znak da dete ima gliste jeste svrab oko analnog otvora

by | 14.08.2022
deca paraziti gliste

Lepo vreme pogoduje širenju zaraze deca su često napolju, diraju sve i svašta pa prljave ruke stavljaju u usta. Srećom, ruski lekari imaju bezopasna sredstva za slučaj glista i pantljičara.

Piše: Olga Loboda, pedijatar

Malo dete teško je ”ukrotiti” i sačuvati od potencijalnih opasnosti, naročito kad je lepo vreme. Penje se na sve i svašta, dira i što treba i što ne treba, a sve što mu dođe pod ruku stavlja u usta. Dečici je teško objasniti kako treba da peru ruke stalno, te da izbegavaju “rasadnike” zaraze, poput bačenih opušaka, kanti za smeće, zemlje, prljavih igračaka... Zbog svega gorenavedenog, po pravilu, detetov organizam često napadaju paraziti: okrugli crvi (Ascerididae), dečja glista (Enterobus vermicularis) i patuljasta pantljičara (Hymenolepis nana).

PARAZITI – IMA REŠENJA

Čini se da paraziti samo čekaju da uđu u ”domaćinov organizam”, naročito kad je reč o deci. Naša sagovornica ističe da se u dugogodišnjoj praksi lečenja najmlađih često susretala s pomenutim napastima. Važno je da roditelji ne padaju u očaj nakon postavljene dijagnoze. Paraziti jesu veoma neprijatni, ali ih se u početnoj fazi možemo osloboditi i bez lekova, koji, uzgred rečeno, nisu nimalo bezopasni za decu. Zato vam preporučujemo jednostavne narodne lekove.

NEPRIKOSNOVENA BUNDEVA

Uzmite 200 g do 500 g oljuštenih semenki bundeve (možete ih kupiti i u apoteci), usitnite ih blenderom ili ih sameljite u mašini za meso. Davajte detetu po kašiku-dve (zavisno od uzrasta i kilaže) ujutru na prazan stomak, s vodom ili s mlekom. Pomoći će i sok od bundeve, koji takođe treba piti na prazan stomak. Isti recept biće vam od velike pomoći i u slučaju drugih parazita pantljičara (Cestodes).

NEMOJTE DETE UNAPRED LEČITI

Ruski pedijatri tvrde da je lečenje bundevinim semenkama najlakši i najefikasniji način borbe s parazitima, s tim što je neophodno biti uporan u terapiji. Neki roditelji, želeći da zaštite svoje čedo, unapred i bez dijagnoze počinju redovno da ga poje hemijskim preparatima protiv glista, ali to ne treba činiti! Osim što nema efekta, opasno je jer nema tableta koje nisu štetene. Ali ukoliko vaše dete već ima pantljičaru ili neke druge oblike opasnih glista nemojte eksperimentisati, već se odmah obratite lekaru. Posle lečenja glista dobro bi bilo uzimati probiotike radi ponovnog uspostavljanja mikroflore. Njih možete kupiti i u apoteci. Ipak, najbolje i najvažnije što roditelj može učiniti jeste da preventivno zaštiti dete (higijena na visokom nivou).

ŠTA POSLE ZARAZE

Kako biste bili sigurni da ste neutralisali parazite, tokom propisane terapije i nakon nje pridržavajte se sledećih higijenskih mera: češće menjajte posteljinu svim ukućanima, mokrim krpama redovno brišite sve površine u domu, deci redovno secite nokte kako se ne bi češala i prenosila zarazu, svakodnevno (ili čak nekoliko puta dnevno) menjajte rublje i nosite pamučne pidžame (deca posebno), obavezno se tuširajte i perite analni otvor sapunom pre spavanja i ujutro. Paraziti žive 28 dana, pa ako pregrmite taj kritičan period, smatrajte da ste rešili problem.

DEČJE GLISTE

Jedna od najčešćih dečjih zaraznih bolesti jesu dečje gliste mogu biti male, velike ili bičaste. Žive u tankom i debelom crevu, izbacuju se kroz stolicu i vide se golim okom (duge su 5 mm do 10 mm, izgledaju kao beli končići). Uglavnom su bezopasne, prenose se dodirom, a uzrokuje ih prvenstveno loša higijena – dete dira prljave predmete napolju i stavlja ruke u usta. Male gliste polažu jajašaca izvan creva, na kožu oko analnog otvora, pa se zato deca češće češu oko čmara (pogotovo uveče). Ako se dete požali na svrab u guzi, ili ako sami primetite da mu je ta regija raščešana, obratite se lekaru jer su najverovatnije u pitanju gliste. Ponekad se deca mogu žaliti i na bol u stomaku. Dijagnoza se postavlja uzimanjem perianalnog brisa. Ako je pozitivan, dobija se terapija, a lečenje treba da obuhvati sve članove porodice, budući da se zaraza lako širi.

VAŽNI SAVETI

1. Kontrolišite pesak u kome se dete igra. Skrenite na to pažnju i drugim roditeljima (posebna opasnost preti od životinjskih izmeta).

2. Odviknite dete od grickanja noktiju (ukoliko ima ovu lošu naviku).

3. Potrudite se da naučite dete da jede beli luk. Možete to činiti i ”diskretno” ubacite komadić belog luka u supu, natrljajte njime koru hleba ili ga izgnječite i stavite u krompir.

4. Dajte detetu preventivno jednom do dvaput godišnje bundevine semenke (možete i češće).

5. Obavezno pratite kako se dete odnosi prema domaćim životinjama svedite tu komunikaciju na minimum.

KEFIR I ŠARGAREPA

Kefir ima fantastične osobine, pa vam može pomoći da ojačate detetov imunitet, te onemogućiti parazitima ”slobodan ulazak”.

Odličan prirodni antiparazitni lek jeste i sok od šargarepe. Može vam poslužiti i kao preventiva: svakodnevno dajite detetu 50 g do 100 g svežeg soka od šargarepe.

Pročitajte i… Kako zaštititi dete od sunca

 

Foto: Natalia Garmasheva / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com