KAD POSUĐE NIJE ZDRAVO: čime zameniti toksične sudove

Glavni pokazatelj kvaliteta posuđa nije lepota, nego bezbednost. A ona direktno zavisi od materijala od koga je napravljen tiganj ili šerpa. Birajte pažljivo...

by | 10.05.2022
Koje posuđe nije zdravo

Glavni pokazatelj kvaliteta posuđa nije lepota, nego bezbednost. A ona direktno zavisi od materijala od koga je napravljen tiganj ili šerpa. Birajte pažljivo…

 

Piše: Julija Ruslanovna Litvinovič, lekar i higijeničar

TEFLONSKO POSUĐE

Odlikuje se dobrim vatrostalnim svojstvima, ali prilikom zagrevanja oslobađa toksične materije. Njihov uticaj na ljudski organizam nije u potpunosti proučen, ali ipak ne treba rizikovati zdravlje.

Alternativa: Liveno gvožđe je bezbedno za zdravlje, ne dozvoljava hrani da zagori, zagreva je ravnomerno i dugo čuva toplotu. Jela pripremljena u takvom tiganju budu sočna i meka. Jedini minus mu je velika težina.

EMAJLIRANO

Proizvodi se od čelika i prevlači emajlom, koji se smatra potpuno bezbednim materijalom. Pogodno je za pripremu i čuvanje jela, usoljavanje i mariniranje. Ali, usled nepažljivog rukovanja na njemu mogu da se pojave olupine i pukotine, kao i rđa.

Alternativa: Nabavite emajlirano posuđe s obodom od nerđajućeg čelika, koji sprečava pojavu oštećenja.

ALUMINIJUMSKO

Prilikom zagrevanja kisele hrane s površine aluminijumskog posuđa oslobađaju se štetne supstance koje dospevaju u organizam. Zato se ne isplati koristiti ga za pripremu i čuvanje kiselih i pikantnih jela.

Alternativa: Posuđe od nerđajućeg čelika lepo izgleda, otporno je i dugovečno, ne oksidira, jednostavno se održava. Pri termičkoj obradi hrana ne gubi korisna svojstva i ukus. Međutim, u sastav ovog posuđa ulazi nikl, koji je jak alergen. Proverite imaju li članovi vaše porodice alergiju na njega.

Birajte šerpe s debljinom zida od najmanje pola centimetra i dnom debelim tri milimetra, bez ogrebotina i hrapavosti.

KERAMIČKO

Ovo posuđe ima vatrostalna svojstva, ali najčešće veoma kratka. Keramika takođe ne može da izdrži nagle oscilacije temperature (npr. ukoliko na vreo tiganj sipate hladnu vodu, on može da pukne).

Alternativa: Kvalitetan tiganj od stopostotne keramike obradovaće vas time što će vas besprekorno služiti nekoliko godina. Ali, falsifikat može da postane neupotrebljiv već posle prvog prženja.

 

Pročitajte i …Ruski saveti za zdravlje

 

 

Foto: kazoka30 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com