KAKO ZAUSTAVITI BES KOD DETETA

by | 21.03.2018

Svaka mama zna da je nemoguće odgajiti dete bez faza besa i hirova, te zato mirno prihvata dečje suze. Ali zamislite šta oseća mališan, koji kao odgovor na svoje burne emocije čuje ono dežurno: „Dosta je plakanja“, ili: „Prestani da se inatiš“! Po mišljenju psihologa, takve fraze uzrokuju osećaj niže vrednosti kod dece i usmeravaju ih na neuspeh. Pa kako onda pravilno reagovati na dečji bes?

Aleksandar Kostin, porodični psihoterapeut

Pre svega, treba shvatiti da je plakanje za dete nešto sasvim prirodno.
To ne da nije sramota, nego je čak i korisno. Snažnom emocionalnom reakcijom na ovaj ili onaj događaj dete nam poverava svoje probleme i pokazuje osećanja koja ne može samo da savlada. Zabranjujući detetu da plače, mi pokazujemo da njegove emocije nisu važne, a to što se s njim desilo nije vredno pažnje. Naravno, to se može osporiti tvrdnjom da je dete u besu nekooperativno, ali nije tako. Svaki bes može se kontrolisati i zaustaviti u prvim trenucima. Šta predlažu psiholozi?

10 fraza koje će vam pomoći da izađete na kraj s detetovim besom
* Reci mi šta te je naljutilo. Hajde da porazgovaramo!
* U pravu si, to je vrlo neprijatno. I ja bih se naljutila!
* Ja sam tu i spremna sam da ti pomognem.
* Plakanje i ljutnja – to je normalno. I ja se ponekad ljutim.
* Razumem zašto si se naljutio i da ti je teško.
* Ako sad ne želiš da razgovaraš sa mnom, možeš da budeš sam. Ali
znaj da sam ja tu i da mi se možeš obratiti svakog momenta.
* Pomoći ću ti da rešiš svoj problem.
* Sad možeš da otplačeš, ako želiš.
* Ja sam uvek spremna da te saslušam.
* Da, tebi je sad teško, ti si ljut.

Te fraze možete menjati i interpretirati kako vam govori vaša materinska intuicija. Jednostavno, jednom od njih probajte zameniti svoje uobičajeno „Dosta je plakanja!“ i videćete šta će se desiti! Te jednostavne fraze daće mnogo veći efekat nego beskonačne zabrane i naređenja. Uostalom, ako baš i nemate snage da govorite, ne morate, jednostavno ga zagrlite i sedite pored njega. Najvažnije je da mališan oseti da su njegove emocije važne za vas i da uvek može računati na vašu podršku i razumevanje. Čak i odrastao čovek lako može da se rasplače zbog beznačajne sitnice, pa šta onda da kažemo za dete, čiji se nervni sistem tek formira?

Zapamtite ove četiri „zabrane“

1 Nemojte ga kažnjavati. Bez obzira na to koliko ste ljuti, ni u kom slučaju nemojte kažnjavati dete zbog njegovih emocija. Štaviše, nemojte ga ponižavati rečima „cmizdravac“ i „plačljivac“.
2 Nemojte mu odvraćati pažnju. Nema nikakvog smisla pokušavati skrenuti detetovu pažnju i menjati temu razgovora. Mališan mora da zna da ste vi uvek tu i da u svakom trenutku možete da ga razumete i da mu pomognete.
3 Nemojte postavljati mnogo pitanja. Ako ste zatekli dete u besu i histeriji, pre nego što ga pitate o suštini problema, postarajte se da ga smirite i uvedete u normalan razgovor. Ne treba postavljati pitanja detetu koje plače jer – pod uticajem emocija – ono svejedno nije u stanju da odgovori na njih.
4 Nemojte smirivati dete i govoriti mu da je sve dobro. Teško da će mališan obliven suzama početi da se oseća dobro čak iako mu to dvadeset puta ponovite. Ne pokušavajte da ga smirite, bolje je da probate da mu pomognete rešavajući problem.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com