KOLIKA JE KORIST SUZA?

by | 07.05.2018

Nedavno sam čula da su suze korisne za vid, da dobro čiste oči. Neki namerno češće trepću da bi veštački izazvali suze. Treba li tako da se radi i ima li koristi od suza? (Aljona Dmitrenko, Sankt Peterburg)

Odgovara Sergej Aleksandrovič Ciganok, aktivni član Ruskog društva hirurga za kataraktu i refrakciju, član Evropskog udruženja za istraživanje očiju i vida (Voronjež)

Za šta su korisne suze?

Suze su korisne za oči upravo onoliko koliko je predvidela priroda, ni više ni manje. Usled preteranog lučenja suza (namerno izazvan plač) one će se liti kroz ivicu kapka i gomilati se u uglovima očiju, što može dovesti do stvaranja maceracije (prirodni proces bubrenja kože pri dugom dodiru s tečnošću). A sada, setite se kakva biva koža na jagodicama prstiju ako ruke dugo držite u vodi.

SAZNAJTE I… Zbog čega se oči suše?

Zato je, po mom mišljenju, nepotrebno podsticati suvišno lučenje suza. Međutim, postoji i druga krajnost: pri nedostatku suzne tečnosti nastaje ozbiljno oboljenje koje napreduje brzo – sindrom suvog oka. S njim se doslovno treba boriti (lekove će predložiti lekar)… Dakle, sve je dobro kad ima meru. Ako ste nečim dirnuti, bilo da su to pozitivne ili negativne emocije – plačite, ali nemojte veštački izazivati suze.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com