Ostavili ste cigarete… Kako dalje?

Neophodno je da što pre izbacite iz organizma nikotin, smole i ostale otrove koji izazivaju mnoge bolesti

by | 08.08.2022
pušenje

Ako ste našli snage da se oslobodite ove pogubne navike, neophodno je da što pre izbacite iz organizma nikotin, smole i ostale otrove koji izazivaju mnoge bolesti. Evo pravih saveta!

 

“Bio sam okoreli pušač skoro 40 godina. Ostavljao sam pušenje, kako kaže Mark Tven, stotinak puta, ali tek su me bolesti koje su me sa starošću sustigle naterale da se konačno oprostim od ove pogubne navike. Ali tek tad je nastao problem: kako da izbacim iz organizma sve te štetne materije koje sam godinama udisao s oštrim duvanskim dimom i je li to uopšte moguće? Možda se izgubljeno zdravlje i ne može vratiti?“

Sergej G., Kostroma

 

Odgovara: Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i fitolog sa 25-godišnjim iskustvom

Da pušenje duvana nanosi organizmu nepopravljivu štetu odavno je poznato. Ali, uzalud, mnogi ljudi nastavljaju da rizikuju zdravlje i život, svakodnevno apsorbujući nove porcije sivog, oštrog dima. Ako ste u sebi našli snage da se rešite tako loše navike, onda treba i da očistite organizam od nikotina, smole i ostalih otrova koji ga truju izazivajući mnoge bolesti.

KOLIKO SE DUGO ORGANIZAM REVITALIZUJE

Naučnici su utvrdili da se nikotin i svi proizvodi njegovog raspadanja izbacuju iz organizma uglavnom preko bubrega, u roku od tri do sedam dana po prestanku pušenja. Pritom, što je osoba starija i što duže puši, to će proces duže trajati.

Nikotin nije jedina opasna komponenta otrovnog duvanskog dima. Prilikom pušenja, bronhije i pluća pune se kancerogenim smolama, koje se tek nakon dugog niza godina izbacuju iz organizma.

Još jedna opasna komponenta koja s dimom dospeva u organizam jeste radioaktivni element polonijum-210, uzročnik raka. Period njegovog poluraspada iznosi više od četiri i po meseca, dok se tokom 60 dana izbacuje iz organizma za samo 40% do 50%.

Povišen rizik obolevanja od raka pluća kod onih koji su ostavili pušenje smanjuje se tek deset godina kasnije, dok se organizam potpuno regeneriše tek za 15 do 20 godina. Prema tome, najbolje je da uopšte ne počinjete s pušenjem!

UBRZAJTE IZBACIVANJE DUVANSKIH TOKSINA

Da biste pomogli organizmu da se brže oslobodi duvanske „prljavštine“, pridržavajte se sledećih preporuka:

1. Pijte dosta čiste negazirane vode (dva do dva i po litra dnevno), posebno one obogaćene magnezijumom.

2. Prvih deset dana po prestanku pušenja koristite enterosorbente, apotekarske preparate koji efikasno izbacuju otrove iz organizma.

3. Hranite organizam kiseonikom, koji ubrzava razmenu i raspadanje toksičnih materija. S tim ciljem, češće šetajte u prirodi i redovno provetravajte stan. Pomoći će vam i kokteli bogati kiseonikom (oni koji na površini prave penu)

4. Termalne procedure. Ako nemate kardiovaskularnih smetnji, bar jednom nedeljno idite u parno kupatilo ili saunu, što je odlična podrška čišćenju organizma.

5. Vežbe disanja – pomoći će vam da poboljšate krvotok u velikom mozgu i ubrzate čišćenje pluća.

TRAVE POMAŽU BIVŠEM PUŠAČU

* Da se brže rešite sluzi i stranih materija u organizmu, uzimajte odvar od borovih pupoljaka: kašiku suvih pupoljaka prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji dva sata u termosu pa procedite. Pijte po trećinu šolje dva-tri puta dnevno pre jela. Kura traje deset dana.

* Kako biste lakše ostavili pušenje i ubrzali čišćenje pluća, pijte čaj od mešavine kantariona i latica divljeg ruzmarina. Po kašiku obeju biljaka prelijte litrom vode, a kad proključa, kuvajte poklopljeno 20 minuta. Nakon što odstoji na toplom mestu još dva sata, procedite. Pijte po trećinu šolje dva-tri puta dnevno (možete razblažiti ključalom vodom i dodati kašičicu meda). Kura traje sedam do deset dana. Pripremljeni odvar možete čuvati u frižideru tri dana.

* Takođe, za ubrzano čišćenje pluća poslužiće apotekarski ekstrakt korena sleza, sirup od korena sladića te odvari od trave dan i noć, jagorčevine, medunike, čubra, korena omana (lat. Inula)…

 

Pročitajte i… Zaštita od moždanog udara

 

Foto: Diy13 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com