OTKRIVENO JE KOJI SPORT PRODUŽAVA ŽIVOT

by | 17.05.2017

Nije tajna da je bavljenje sportom izuzetno zdravo – pomaže nam da ojačamo um i steknemo bolje kognitivne funkcije (osećaj prostora, brzinu reakcije…), poboljšamo seksualni život, a od nedavno su ruski sportski teoretičari i lekari objavili rezultate istraživanja na temu koje vrste sporta obezbeđuju dug život.

Ispitivanje je obuhvatilo nekoliko sportova preporučenih kao rekreativne aktivnosti nakon 50 godine života: plivanje, tenis, laka gimnastika…

Samo istraživanje je pokrenuto jer je primećeno da ljudi koji se redovno bave ovakvim sportovima – ne umiru od srčanih bolesti, moždanog udara ili neke vrste raka.

Obuhvaćeno je 80 hiljada ljudi, prosečne starosti od 52 godine i naviše. Trajalo je 9 godina, tokom kojih je potvrđeno da su rekreativci pomenutih sportova smanjili rizik od prerane smrti za oko trideset procenata.

Na primer, skvoš ili tenis smanjuje rizik od smrti za 40 odsto, plivači i laki gimnastičari za 30 posto manje od uobičajenog broja, dok vožnja bicikla ili duge šetnje nisu dospele u okvire ispitivanja.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com