Povratite snagu nakon hemoterapije

Ublažite neželjene reakcije na hemoterapiju, ojačajte imunosistem i ubrzajte oporavak

by | 07.04.2022
hemoterapija rak

Kako biste ublažili neželjene reakcije na hemoterapiju, ali i ojačali imunosistem i ubrzali oporavak, jedite sve vrste kupusnjača, bobičastog voća, povećajte unos tečnosti i što više šetajte, savetuje Ala Borisovna Kirščenja, lekar i fitoterapeut.

Za svaku ženu koja ima rak dojke sastavlja se kompleksan individualni program rehabilitacije u zavisnosti od stadijuma bolesti i karaktera nastalih problema. Ali neke preporuke odgovaraju svima.

DIJETA POSLE HEMOTERAPIJE

Za obnovu normalnog metabolizma potrebno je da se kvalitetno hranite i u ishranu uvedete proizvode i biljke s onkoprotektivnim dejstvom: sve vrste kupusnjača, paradajz, lisnato povrće, bobičaste plodove (posebno brusnice, kupine, jarebiku, orlove nokte, maline, ribizle, borovnice, drenjine, oskorušu).

Neophodno je da smanjite količinu mesa, izbacite rafinisane i konzervisane proizvode, marinirano povrće, pikantno i dimljeno, kao i alkohol.

Hemoterapija često izaziva dehidraciju. Zato, ukoliko nemate problema s bubrezima i urogenitalnim traktom, pijte litar i po do dva litra tečnosti dnevno. Korisni su sokovi od bobičastog voća i povrća (razblažite ih vodom u odnosu 1 : 2): od brusnice, borovnice, kupine, šargarepe, cvekle. Možete piti odvare od lišća maline, brusnice, kiprovine (ivan-čaj), cikorije, sedmolista (lat. Aegopodium podagraria), kao i kiselomlečne proizvode.

Pročitajte i… Čudotvorni vitamin B17 zaustavlja rak

FIZIČKI NAPOR

Jutarnja gimnastika, fizikalna terapija i šetnje na svežem vazduhu poboljšaće rezultate lečenja i normalizovati pokazatelje krvi. Ali potrebno je da izaberete takve aktivnosti prilikom kojih nema opasnosti od pada, sudaranja, naglih pokreta (npr. jogu i plivanje). Važno je da dozirate intenzitet opterećenja savetujući se s onkologom.

Sudbine obolelih od raka različite su, ali za sve je najvažnije da veruju u pozitivan ishod lečenja i nikad se ne predaju!

FITOTERAPIJA

Trave mogu da zaštite organizam od dejstva hemoterapijskih preparata, ublaže bol, podrže rad nervnog, imunog i endokrinog sistema. Mada, same biljke i shemu lečenja treba birati strogo individualno! Vaš lekar će proceniti dinamiku bolesti i po potrebi korigovati lečenje. Još nešto: lečenje biljkama uvek je dugotrajno, ponekad doživotno.

Pročitajte i… Rak se može izlečiti!

 

 

Foto: Oksana_S / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com