PRAVILNO PIJTE VODU

Svesni smo koliko je važno piti vodu, ali mnogi od nas to ne rade kako treba. Ispijanje velike količine u kratkom roku ne daje nikakvu korist

by | 15.05.2022
Žena pije vodu

Svesni smo koliko je važno piti vodu, ali mnogi od nas to ne rade kako treba. Ispijanje velike količine u kratkom roku ne daje nikakvu korist

Piše: Marija Ivanovna, konsultant za pozitivnu psihologiju, Sankt Peterburg

Stvarno sam htela da počnem da pijem više vode i da mi to postane navika, a što je najvažnije – da bude ravnomerno u toku dana. Takođe sam želela da vidim kako će se to odraziti na moje opšte zdravstveno stanje. Rezultati su me prijatno iznenadili!

NEMA NALIVANJA VODOM

Popiti tri litra vode na dan, što sam odredila kao normu, za mene ne predstavlja problem. Kad nastaje problem? Preko dana od silne žurbe zaboravim da je pijem, ali sam zato uveče kao kamila koja se domogla oaze. Ne mogu da je se napijem. Zbog toga noću ne spavam mirno i to se loše odražava na moj organizam.

Zato sam postavila sebi cilj: da ravnomerno pijem tri litra vode dnevno – ujutru, posle podne i uveče. Kako bih ispunila jutarnju normu, pred spavanje sam pored čajnika stavljala šolju vode koju bih ujutru popila dok bih kuvala čaj. Malo kasnije popila bih još jednu. Dok bih kuvala ručak, popila bih još dve. I to je jedan litar.

PIJUCKAJTE RAVNOMERNO, PO CEO DAN

Najteže mi je bilo da popijem litar vode preko dana, jer sam u to vreme zauzeta oko dece i kućnih poslova. Opet mi je pomogla šolja. Čim bih je ugledala, nasula bih vode i obično sam tako uspevala da popijem još litar. Ostala mi je navika da uveče pijem mnogo vode, ali sam se trudila da s tim završim do 21 sat kako bih sebi obezbedila miran san.

I šta da kažem? To što sam uveče manje pila i mirnije spavala ne treba ni da pominjem, kao ni to što sam se odlično osećala. Ono što me je veoma iznenadilo jeste stanje moje kože. Tek što sam počela s eksperimentom, primetila sam da mi je koža čistija i da joj se vratio sjaj.

Eksperiment ne samo da sam sprovela do kraja nego sam ovo praktikovala dugi niz godina. Probajte i vi!

Pročitajte još i…Koliko vode treba piti dnevno

 

Foto: seb_ra / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com