Pripremite stopala za leto!

by | 30.06.2017

Kad dođu topli dani, pete izlaze na videlo. Vreme je da se pozabavimo našim stopalima, jer su nekoliko dugih meseci bila skrivena u toplim čarapama i čizmama. Sve to onemogućavalo je koži da diše, usled čega su pete postale grube i suve. Još ako uzmemo u obzir da često nosimo i ne baš kvalitetnu obuću – koža još više strada. Međutim, svi ovi problemi pogoršavaju se i s godinama, naročito posle 40. – javlja se poremećaj „nahranjenosti“ (snabdevenosti) tkiva, usporen metabolizam i hormonalni disbalans. Ni hormona koje nadbubrežna žlezda aktivno luči u mladosti tada nema dovoljno. Takođe, suvoću kože izaziva i nedostatak vitamina A, pa stopala koja su bila meka sada počinju da budu gruba.
Ukoliko osećate i vidite da je vašim petama potrebna nega, pronađite nekoliko jednostavnih recepata koji će vam pomoći da stopala brzo dovedete u red.

ZBOGOM SUVOJ KOŽI
Smanjite nivo šećera u krvi i rasteretićete nadbubrežnu žlezdu. Jednostavno, jedite manje slatkog, to je ujedno korisno i za figuru. U apoteci kupite kompleks A i E vitamina, tzv. vitamina lepote, i pijte po jednu kapsulu dva-tri puta na dan. Od prirodnih proizvoda najviše vitamina A ima u džigerici, puteru, pavlaci, sirevima i žumancetu. Nerafinisana biljna ulja, klice žitarica i zeleno povrće bogati su vitaminom E.

DOMAĆI KOZMETIČKI TRETMANI
Najjednostavnije sredstvo je – pakovanje od crnog luka. U gusti rastvor od narendanog luka dodajte kašiku ovsene kaše i stavite na pete kao oblogu. Tačnije, smesu stavite na tkaninu ili zavoj koji ćete zatim priviti na pete. Nakon toga umotajte noge u foliju ili najlon kesu, obujte čarape i tako prespavajte. Ujutru operite noge toplom vodom i dečjim sapunom, pa turpijom skinite sloj odvojenih čestica, odnosno mrtve kože. Zatim stopala namažite kremom za noge.
Odlične rezultate možete postići upotrebom svinjske masti. Ona se takođe nanosi na grubu kožu peta preko noći.
Možete da napravite oblogu od kuvanog luka: cela glavica se kuva, a zatim se preseče da se dobiju dva dela – za svaku petu. Rezultat će vas prijatno iznenaditi.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com