Raspored pregleda za osobe s visokim pritiskom

Barem jedanput u tri meseca hipertenzičari bi trebalo da idu kod lekara opšte prakse

by | 11.05.2022
visok pritisak

Arterijska hipertenzija može opasno da se zakomplikuje. Zato je važno da oni čiji je pritisak visok stalno budu pod nadzorom lekara, da redovno idu na preglede i rade određene analize. Koje i koliko često – pročitajte u nastavku teksta…

Po uspostavljanju dijagnoze osobe s visokim pritiskom trebalo bi da posećuju lekara opšte prakse barem jedanput u tri meseca kako bi im propisao antihipertenzivne lekove. A kasnije mogu ići na kontrolu jedanput u pola godine.

KOMPLETNA KRVNA SLIKA

Najmanje jedanput godišnje. Ovo je važno raditi kako bi se kontrolisale funkcije organa i njihovih sistema: bubrežni krvni sudovi (smanjen nivo hemoglobina u krvi), nespecifične upale, između ostalog i upale vaskularnog zida (povišena sedimentacija eritrocita). Povišen nivo leukocita karakterističan je za upalne procese najčešće su u pitanju infekcije. Kontrola nivoa trombocita neophodna je za procenu rizika od krvarenja, a smanjenje broja trombocita karakteristično je za bolesti jetre (portalna hipertenzija) i slezine. Visok nivo glukoze u krvi doprinosi napredovanju hipertenzije.

KOMPLETNA ANALIZA MOKRAĆE

Jedanput u tri meseca. Određuje se reakcija mokraće, izgled, prisustvo belančevina i glukoze. Prilikom arterijske hipertenzije veliki značaj ima normalna količina urina u toku 24 sata. Smanjenje diureze (mokrenja) govori o nedovoljnoj funkciji bubrega i nakupljanju tečnosti u organizmu.

Pročitajte i… Biljke za prvu pomoć

BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI

Jedanput godišnje. Važno je znati nivo kreatinina, uree, kalijuma, natrijuma, lipida. Kreatinin i urea su pokazatelji rada bubrega. Kontrola nivoa lipida (masti – holesterol, trigliceridi…) zakazuje se kako bi se odredilo napredovanje ateroskleroze krvnih sudova (glavni uzrok visokog krvnog pritiska).

EKG

Jedanput u pola godine. Radi se kontrola srčanog pulsa i ritma, procena rada srčanog mišića, određivanje veličine srca, aorte, stanja cirkulacije krvi, otkrivanje koronarne bolesti srca i drugih mogućih patologija.

Pročitajte i… Dečja hipertenzija

 

Foto: Syldavia / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com