Mobilni telefoni i deca

Odrasla osoba može da se kontroliše, ali dete ne zna meru u korišćenju mobilnog telefona ili tableta

by | 02.04.2022
mobilni telefoni i deca

Korišćenje različitih gadžeta znatno olakšava naš život, pomaže u učenju, komunikaciji, radu… Ali, da li to znači da veći deo našeg vremena ne treba da se udaljavamo od mobilnog telefona ili tableta? Naročito se ovo pitanje odnosi na decu. Odrasla osoba može da se kontroliše, ali dete to ne znaPosledice su više nego zabrinjavajuće, kaže Aleksandar Kostin, porodični psiholog.

Mobilni telefoni su realna opasnost

Mnogo se može govoriti o opasnostima od mobilnog telefona i kompjutera. Tu spadaju zavisnost od igrica, način života s malo kretanja, pogoršanje vida, nedruštvenost… Ali, sve bledi pred zastrašujućim zaključcima do kojih su došli ruski i nemački naučnici…

Mladi ljudi postaju dementni

Gadžeti su tehnički, elektronski aparati (mobilni telefoni, tableti, konzole za igranje igrica…). Stručnjaci su otkrili da život s gadžetima dovodi do hiperstimulacije zone mozga koja dešifruje vizuelne slike s različitih ekrana (tačnije, dovodi do njenog zamora) i nedovoljne stimulacije preostalih zona mozga (tj. degradacije usled njihove nedovoljne upotrebe). Sve to čini da simptomi demencije počinju da se primećuju već kod mladih ljudi, pa čak i kod adolescenata.

Pojavio se čak i termin „digitalni Alchajmer“. Danas je to glavni problem svih država s brzim internetom. Što ranije dete dobije gadžet – veći je rizik od ranijeg obolevanja.

MERE PREVENCIJE

Najkraće preporuke za prevenciju digitalnog Alchajmera svode se na to da se mozak maksimalno razvija i održava u balansu. Tome će doprineti:

* Sport, naročito vežbe koordinacije i izdržljivosti. A za pravilan razvoj ravnoteže dobar je ples.

* Važno je razvijati maštu, rešavati matematičke i tehničke zadatke. Što više koristiti ruke za motoričke vežbe (igre s plastelinom, kockicama…).

* Čitanje knjiga – štampanih, ne elektronskih.

* Sviranje bilo kog muzičkog instrumenta.

* Socijalizacija – važno je provoditi vreme s ljudima bliskim po duhu. Usamljenost loše utiče na mozak, jer on je u najvećoj meri stvoren za funkcionisanje i odnose u zajednici.

Pročitajte i… Odrastanje dece pod staklenim zvonom

Deca moraju imati vremenske okvire

Smatrate da detetu treba da date sve gadžete odmah, jer danas je takvo vreme… To upošte nije dobro – suština je u balansu i doziranju. Potrebno je da se svi sistemi razvijaju uravnoteženo. Deset sati igranja je loše. Ali učenje, razvijanje, čitanje, sport i igra ukupno deset sati dnevno – to je normalno. Roditelji treba da ustanove vremenske okvire i to će u velikoj meri olakšati interakciju s detetom.

Norme su u navedenom slučaju sledeće:

* Deca od pet do sedam godina ispred kompjuterskog monitora (ili mobilnog telefona) mogu da provode 30–40 minuta na dan.

* Mališani između sedam i 12 godina za računarom mogu da provode sat – sat i po dnevno.

* Deca starija od 12 godina ispred monitora mogu da provode oko dva sata na dan.

Dete može da beži u virtuelni svet zbog problema s vršnjacima ili nastavnicima. Budite pažljivi prema njemu, pomozite mu da se izbori s nedaćama u realnom životu. Pričajte s njim svakodnevno i trudite se da zadobijete njegovo poverenje kako bi vam reklo šta ga muči.

Nemojte praviti greške!

Nažalost, mnogi roditelji prave greške trudeći se da ograniče vreme koje dete provodi ispred kompjutera i drugih gadžeta. To dovodi do konflikta s detetom i na loš način se odražava na atmosferu u porodici. A upravo je naš zadatak da odgojimo pametno dete, a ne da se borimo s njim.

Prva greška je u tome što roditelji i sami provode mnogo vremena ispred gadžeta i deca to vide. U tom slučaju nema nikakvog smisla deci nešto braniti. Jer njima su primer roditelji. Počnite od sebe! I ne zaboravite da je zabranjeno voće najslađe. Nemojte detetu potpuno braniti televizor, kompjuter, tablet i smartfon – na taj način će ih želeti još više! Dozirajte im gadžete uz obostrani dogovor.

Često roditelji zbog sopstvene zauzetosti daju deci da igraju onlajn igrice unedogled. Tad su deca mirna i svi su zadovoljni. To nije zabranjeno, ali nije nikakvo rešenje. Naprotiv! Nikad ne zaboravite da kontrolišete vreme igre. Sâmo dete to ne može, čak i ako ima 15 godina. Naročito ako ima 15 godina – to je najosetljivije doba!

 

Pročitajte i… Kako zaustaviti bes kod deteta

 

 

Foto: dolgachov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com