VAŠKE: ne biraju ni godine ni status

by | 23.10.2017

Da bismo znali kako da izbegnemo vaške (pedikuloza), razgovarali smo sa dr Olgom Vladimirovnom Gajvoronskom, šefom Odeljenja za dermatovenerologiju Kliničkog centra u Sankt Peterburgu

OTKUD VAŠKE?
Ovaj parazit ne napada samo decu nego i isto tako čiste i negovane odrasle osobe. Vaške uopšte ne biraju prljave i neuredne ljude. Lekari stalno upozoravaju na to da je broj obolelih ljudi u poslednjih nekoliko godina u velikom porastu. Verovatno je razlog tome povećano migrairanje u velike gradove, što uključuje i ljude koji dolaze izdaleka. Ogroman broj njuh živi na ulici – o kakvoj higijeni tu može i biti govora?

– Kako se vaške mogu „dobiti“?
Vašljivost se direktno širi samo kontaktom – preko korišćenog češlja za kosu, peškira, posteljine, kape, odeće… Dete može dobiti vaške i u bliskom kontaktu s vršnjacima (kad se oni igraju u grupicama), ili čak od neke osobe u autobusu.

– Jesu li vaške opasne, ili su samo neprijatne? Osećamo svrab ili gađenje i pri samoj pomisli da nešto gmiže po nama…
Pedikuloza zaista izaziva nepodnošljiv svrab – ali to nije sve. Stalnim češanjem dete stvara ranice na koži glave. Teško je objasniti detetu od tri godine, recimo, da će češanje izazvati još gore posledice. Posle ranica dolaze krastice, a onda i razni atipični dermatitisi, ekcemi ili limfadenitisi (otoci okolnih limfnih čvorova), što ne prolazi baš brzo.

PREGLEDAJTE DETETU KOSU
– Roditelji se uvek čude kako baš njihovo dete da dobije ovu gadost. U obdaništu ih redovno proveravaju…
Tačno, u obdaništima decu redovno pregledaju ili lekari ili neki drugi zdravstveni radnici, i to gotovo svaki mesec dana. Mnoge negovateljice već su se dobro izveštile, pa čim primete da se neko dete češe više nego što je uobičajeno – reaguju tako što ga same pregledaju, ili pak traže od roditelje da to urade kod kuće. Decu koja ne idu u obdanište trebalo bi da pregledaju sami roditelji.
– Ali vaške je teško primetiti.
Zaista jeste – one su veoma brze! Na kosi iza uha ili na potiljku, gde je malo toplije, vaške ostavljaju svoja jajašca – gnjide. Ona su bledobela, lako uočljiva i nepokretna. Osim kose, pažljivo posmatrajte i odeću, a naročito okovratnik i šavove s unutrašnje strane.
– Kako onda da se otarasimo vašaka?
Najlakši i najjednostavnije način – koji svakako pomaže, a koji je i najbezbolniji za vaše dete – jeste da ih uklonite (i vaške i gnjide) iz kose finim gustim češljem, koji možete nabaviti u apoteci. Pre nego što počnete s iščešljavanjem, zamolite frizera da detetu skrati kosu (prethodno ga obavezno upozorite na to da dete ima vaške). Takođe, kupite u apoteci i specijalni šampon za vaške, ali imajte na umu da deca do pet godina i trudnice ne treba da ga koriste ako lekar to ne odobri.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com