Zašto vaš mališan neće da jede?

by | 14.08.2017

 
 

Mališanima veoma često oscilira apetit, ponekad on nestane i pre nego što odrasli stignu da im pripreme hranu. Osim toga, dok ga hranite, svako dete gleda kako da se zabavi, a vi to možete smatrati hirovitim ponašanjem. Roditelji bi samo trebalo da budu što strpljiviji… Ali kako da reagujete ukoliko dete iz dana u dan odbija da jede? U tome će nam pomoći pedijatar Olga Loboda.
 
ZAŠTO MALIŠAN NE JEDE?
Sa sigurnošću tvrdimo da su za loš apetit zdravog malog deteta najveći krivci odrasli! Budite pažljiviji – povedite računa o sledećim činjenicama:
* Apetit, pre svega, podstiču česte šetnje na svežem vazduhu, igre na otvorenom i miran san. Deca koja malo šetaju i loše spavaju – uvek imaju slabiji apetit.
* Moguće je da se dete uplaši od mnogo hrane na tanjiru. Pokušajte da mu smanjite porcije – to će ohrabriti dete koje slabo. Pomisliće da ovaj tanjir može savladati.
* Imajte na umu da je nemoguće baš svakog dana jesti istim intezitetom. Uostalom, tako je i kod odraslih.
* Deca ne vole vruću hranu, jer mogu se opeći. Ako ih supa jednom pecne, kasnije će zazirati od nje.
* Ukoliko dete u šetnji, recimo, jede keks i pije sok – malo je verovatno da će s radošću i dobrim apetitom ručati. To je najčešća greška odraslih, koji detetu ne treba da daju grickalice i slatkiše pred sani obrok.
 
NE SMETE IH HRANITI NA SILU!
Zapamtite sledeće – dete ne smete hraniti na silu! Možda ste revoltirani novim „koncertom“ i “dramom” za stolom, umorni od stalnih obećanja i bacanja hrane, ali imajte na umu da čovek ne može jesti dok mu se želudac potpuno isprazni od prethodnog obroka. U procesu varenja to se dešava tek pošto prođu tri-četiri sata od hranjenja. Ali kod dece sa oslabljenim apetitom – slabi i sekrecija želudačnih sokova, te obična porcija hrane jednostavno ne uspeva da se svari. Ukoliko u tom momentu primorate mališana da pojede neku hranu, možete mu izazvati zaštitni refleks povraćanja. Nažalost, često povraćanje neposredno posle obroka može preći u naviku, te se javiti i kasnije u životu, prilikom uzimanja neke vrste hrane.
 
NAJBOLjE JE HRANITI DETE KAD JE GLADNO
Pre svega, dete ne sme osetiti da vi strahujete i brinete zato što je ono malo jelo. Treba da nauči kako je proces hranjenja nešto što je sasvim prirodno i dobrovoljno. Najbolje je da ga nahranite kad primetite da je gladno. Uzmite u obzir potrebe svakog deteta ponaosob, jer neka deca više jedu ujutro, a neka uveče. Ako vaš mališan raste i razvija se podjednako dobro kao i njegovi vršnjaci, pri čemu je zdrav, ali jede duplo manje od prijateljičine ćerke, recimo, i ima manje kilograma od drugara iz vrtića – ne brinite, već ga ostavite na miru. Vaše dete jednostavno ima takav metabolizam, a količina onog što pojede obezbeđuje mu sasvim dovoljno hranjivih materija.
 
KORISNI SAVETI
Borba s izbirljivim mališanom predstavlja veliko iskušenje za roditelja. Ako vam dete malo jede, da biste proverili je li sve u redu, uradite mu analizu krvi. I, ako su vrednosti zadovoljavajuće – ne brinite. Jer, samo ako je roditelj strpljiv, smiren i staložen, može to očekivati i od deteta.
* Trudite se da ne žalite za hranom koju ste i danas morali baciti.
* Mališani veoma vole društvo – ako vam dete zbog kapricioznosti ne želi da jede, pozovite nekog malenog drugara s dobrim apetitom, a zatim svi sedite za sto. Videćete, čudo će se dogoditi!
* S druge strane, neka deca bolje jedu u porodičnom okruženju.
 
Foto: Guliver/Thinkstock
 
 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com