ZDRAVI I DUGOVEČNI (II deo): kako dočekati starost bez lekova

Nastavljamo sa temom "Zdravi i dugovečni" i otkrivamo istočnječke recepte na temu kako da doživite stotu bez lekova

by | 06.06.2022
zdravi i dugovečni

Nastavljamo sa temom „Zdravi i dugovečni“ i otkrivamo istočnječke recepte na temu kako da doživite stotu bez lekova

DOŽIVITE STOTU: VODA JE SOK ŽIVOTA

Jedan od najprimetnijih i zato i najneprijatnijih znakova starosti jeste starosna dehidracija: izborana koža s mrljama, uvele oči, suva kosa, zglobovi koji škripe, uništeni zubi, slabo varenje, pogoršan san, loša memorija… Sve su to manifestacije „prazne vatre“ (starosne dehidracije) koja postepeno i nepokolebljivo sagoreva organizam s godinama

Starosna dehidracija razvija se i u slučaju smanjene količine popijene vode, te usled oslabljene sposobnosti organizma da zadržava vlagu i pouzdano upravlja vodenim resursima u telu. Prema jednoj verziji tradicionalne kineske medicine, glavnim upravljačem vodenih tokova u našem telu smatraju se bubrezi, magacin esencije mladosti. Upravo oni predstavljaju osnovni organ kroćenja „prazne vatre“. Zato je, da biste produžili srećne godine života, potrebno da na razne načine održavate i jačate bubrege.

1. Zasitite telo dovoljnom količinom vode (jedan i po do dva litra dnevno). Pritom izbegavajte „vodeni udar“, tj. nemojte je piti mnogo odjednom, nego u malim količinama, u manjim gutljajima, otprilike čašu na sat vremena. Vodom treba da zasitite kožu (polivanje, trljanje, tuš, kupka). A vlažeći suv vazduh, i disanje ispunjavate vodom.

2. „Predvorjem bubrega“ smatraju se krsta i kolena. Dakle, važno je da obnavljate njihovu elastičnost i pokretnost, vežbate i zagrevate ih. U tome će vam pomoći hodanje, džoging, vežbe u bazenu, ples…

3. Morate brinuti o stopalima, jer se tamo nalaze tačke ulaska energije u bubrežni kanal. Pozitivan efekat ispoljavaju kupke za noge, masaža stopala, hod po prirodnim podlogama, razvoj snage i savitljivosti prstiju na nogama.

4. Primenjujte recepte za obuzdavanje „prazne vatre“ i sprečavanje starosne dehidracije. Na primer, čaj s bananom i medom: u šoljicu zelenog ili belog čaja dodajte 50 g banane izgnječene u kašu i meda po ukusu. Pijte toplo ili hladno. U ovom zadnjem slučaju dodajte malo leda, nanu ili limun.

Dijana Čencova, lekar i terapeut, fitoterapeut, specijalista tradicionalne kineske medicine, Zaporožje

PRODUŽAVAMO ŽIVOT NA KINESKI NAČIN

Za produžetak života u kineskoj medicini postoji mnogo različitih metoda. Jedna od njih jeste zagrevanje posebnih energetskih (baznih) tačaka na šakama i stopalima, što ispoljava jak harmonizujući efekat na ceo organizam. Procedura je efikasna prilikom akutnih virusnih infekcija i hroničnih oboljenja, u periodu oporavka posle operacije, u slučaju teških trauma (uključujući i psihoemocionalne), kod slabih i starijih osoba, kao i u proleće i jesen radi jačanja imuniteta i opšteg oporavka.

Zagrevanje se obično vrši pomoću aromatične cigare od pelena ili bilo koje druge (tzv. mokse, prodaju se gotove). Treba je zapaliti i držati na rastojanju od 5 mm iznad tačke dok ne osetite toplotu.

Isti takav stimulator može da bude seme ljute papričice, heljde i kaline. Ono se pričvršćuje na tačke flasterom i drži dok se ne oseti toplota i koža ne pocrveni (vidite crtež).

Radi povećanja energije i unutrašnjih rezervi organizma, posebno starije i slabe osobe, kao i hronični bolesnici, mogu da greju nokatne ploče na rukama i nogama (cigaru, tj. moksu držati 5 mm od nokatne ploče) takođe do pojave osećaja toplote.

Ljudmila Kondrat, terapeut, lekar alternativne medicine, Zaporožje

 

RED I SATNICA – ŽIVIM KAO DA VINČI

Tek što sam prekoračio petu deceniju, najzad sam napravio idealan raspored dana za sebe. A pomoglo mi je iskustvo velikog majstora i neobičnog čoveka – Leonarda da Vinčija. Uzevši njegov primer u obzir, shvatio sam zašto je Leonardo sve postizao, a pritom nikad nije žurio i nije se preterano zamarao. On je zasigurno prvi primetio: ukoliko pravilno rasporedimo poslove tokom dana i radimo ih po određenom redu i u odgovarajuće vreme – uspeh je zagarantovan! (Aleksandar Panfilov, ekonomista, Naro-Fominsk)

JUTARNJI POSLOVI

(5–8 sati)

Nije važno samo da otvorimo oči, nego i da probudimo telo i mozak. Zato je telu potrebna gimnastika, a mozgu čitanje nečeg prijatnog. Na primer, dve stranice omiljene knjige. Takođe je obavezan jak doručak da bi organizam dobio potrebno gorivo. Sve to radim u dobrom raspoloženju i ne puštam u svest ništa negativno, inače mi ceo dan ništa neće ići od ruke. Recimo, ne gledam niti čitam jutarnje vesti i crnu hroniku, u kojima će najverovatnije biti informacija o saobraćajnim nesrećama koje su se desile.

PLODOTVORAN RAD

(8–14 sati)

Da Vinči je smatrao da je ovo vreme najplodotvorniji period te ga zato treba posvetiti najvažnijim poslovima. Apsolutno se slažem s tim i zato u prvoj polovini dana obavljam sav složen posao, podeljen na manja vremenska razdoblja (15–35 minuta). Pravim pauzu od najviše 15 minuta.

Trudim se da se tokom rada oslobodim svih spoljnih faktora razdražljivosti: zatvaram prozore ukoliko mi smeta buka s ulice, a kad radim kod kuće, zatvaram se u sobu i zamolim da me ne uznemiravaju.

ADMINISTRATIVNA PITANJA

(14–16 sati)

Posle dobrog i obilnog ručka teško je mobilisati volju i raditi s maksimalnim zalaganjem. Zato tada sortiram poštu i plaćam račune, tj. izvršavam one zadatke za koje nije potreban pojačan rad mozga, nego dovoljno vremena.

SASTANCI

(16–18 sati)

Pred veče se gomila umor, tako da je najbolje da za to vreme isplanirate poslove koji ne zahtevaju posebno trošenje energije. U dnevniku Leonarda da Vinčija zabeleženo je da je poslovne sastanke zakazivao posle 17 sati. Postupam tačno tako i još nijednom nisam zažalio. Pred kraj dana kod većine ljudi ne opada samo nivo aktivnosti nego i agresije, pa čak i neprijatni razgovori protiču veoma mirno.

SPORT I HOBI

(18–21 sat)

Fizički napori pomažu da se pred kraj dana dobro ispraznite i fizički i emocionalno. Ponedeljkom, sredom i petkom idem na bazen i vozim bicikl. Ostalim danima u to vreme šetam, čitam, gledam dobar film ili se sastajem s prijateljima.

Trudim se da ne ležem posle 21.30. Pre toga ne gledam TV i ne „kopam“ po mobilnom. Što je san dublji, to će sledeći dan biti uspešniji!

Ako ste propustili prvi deo ove teme, kliknite na: Zdravi i dugovečni 

Foto: Tomwang112 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com