Izoštrite vid bez operacije

by | 28.05.2018

U početnom stadijumu katarakte dobre rezultate može da donese i fitoterapija ako se primenjuje duže vreme.

Savetuje Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i fitolog sa 25-godišnjim iskustvom.
“Pred očima mi je gust veo, kao da mi se navukla neka opna” – to je ono što obično govore osobe obolele od katarakte, u narodu poznate i kao siva mrena. Ona prekriva oči kao vodeni pokrivač, otuda i drevni naziv katarakte koji u prevodu znači „vodopad“. Stručno, katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od katarakte oboli oko 17 miliona ljudi na svetu, uglavnom onih preko 60 godina. Od 1.000 osoba koje imaju između 70 i 80 godina od katarakte boluje 260 muškaraca i 460 žena, a posle 80. godine – gotovo svi. Ova bolest široko je rasprostranjena u celom svetu. Prema statistikama, katarakta zauzima vodeće mesto među bolestima koje “napadaju” starije osobe (58%), a treće mesto (12%) kao oboljenje koje vodi ka trajnom oštećenju vida.

PROČITAJTE I… Kolika je korist suza?

Korisne divlje biljke i katarakta

* U slučaju katarakte efikasna je lekovita biljka suručica (lat. Spiraea filipendula, rus. tavolga vяzolistnaя, labaznik, kod nas se još zove medunika i veliki korov): Kašičicu suvih cvetova preliti sa 150 ml vruće vode, poklopljeno ostaviti da odstoji sat vremena, pa procediti kroz komadić sterilne gaze. Čuvati u frižideru najviše tri dana, a pre upotrebe podgrejati. Kapati po dve-tri kapi odvara u oba oka tri-četiri puta dnevno tokom tri nedelje, pa napraviti pauzu od nedelju dana.
* Prah od majčine dušice odstajao u medu (kašika praha ide na čašu meda, pažljivo se izmeša i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi deset dana) uzima se svakodnevno ujutru i pre spavanja po kašičica s toplim čajem. Ovo sprečava stvaranje staračke katarakte i poboljšava vid.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com