Najbolji narodni recepti: Kako se pravi tinktura i ulje od kantariona

by | 16.06.2024
Najbolji narodni recepti: Kako se pravi tinktura i ulje od kantariona

Iako na tržištu postoji mnogo preparata na bazi kantariona, pokazaćemo vam kako da sami napravite tinkturu i ulje od kantariona.

Kantarion (Hypericum perforatum), poznat i kao gospina trava, je lekovita biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih korisnih svojstava.

Tinktura i ulje od kantariona kao lek

Kantarion je verovatno je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da podrži blaga depresivna i anksiozna stanja. Takođe, može biti od pomoći onima koji ne mogu da zaspu ili se bude više puta tokom noći. Veruje se da hipericin, istaknuti sastojak kantariona, podiže koncentraciju melatonina koji se formira iz serotonina i to je ono što doprinosi korisnosti kantariona kao sedativa.

Detoksikacija i zaštita jetre mogu se poboljšati upotrebom kantariona. Kao antivirusno sredstvo, kantarion može biti koristan tokom izbijanja herpesa, kao i šindre. Lokalna primena ulja kantariona može ublažiti bol u nervima koji prati infekciju. Upotreba tinkture kantariona interno može biti korisna u ublažavanju bolova i kao prirodno sredstvo protiv virusa.

Kako se pravi ulje od kantariona?

Ulje kantariona je idealno za traume kože. Pomaže u obnavljanju tkiva i oporavku spoljašnjih rana. Takođe ima sposobnost da pomogne u slici bola, kao što je bol u nervima, svojom lokalnom primenom. Može se koristiti za opšte opekotine, opekotine od sunca, upale kože, pelenski osip, posekotine i modrice. Ovo je odlično ulje za prvu pomoć koje možete držati u grudima ili putnom kompletu prve pomoći.

Stavite sveže ubrane pupoljke i cvetiće kantariona u čistu teglu i napunite ¾ tegle. Bilje prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem, tako da je količina ulja 2,5 cm iznad bilja. Dobro zatvorite tegli i ostavite da stoji na sunčanom mestu 3 nedelje.
Procedite ulje i sipajte u staklenu bocu boje ćilibara. Čuvajte je na na hladnom i tamnom mestu.

Ovo ulje nanesite na ogrebotine, posekotine, opekotine, modrice i područja bola.
Korišćenje sveže kantariona u pripremama je od koristi. Sa svežom biljkom, radićete sa aktivnijim sastojcima nego ako koristite sušeni biljni materijal.

Kako se pravi tinktura od kantariona?

Tinktura kantariona ima mnogo namena. Može se dodati u gornji recept za ulje ili se može uzimati oralno u malo vode, da podrži nervnu napetost, stres i opšte raspoloženje.

Sveže, nadzemne delove kantariona iseckajte, napunite sterilisanu staklenu teglu do pola. Alkoholom napunite teglu, ali tako da ostavite nekoliko centimetara na vrhu. Čvrsto zatvorite i stavite na toplo ili sunčano mesto da biste podstakli ekstrakciju. Protresite teglu nekoliko puta nedeljno tokom 4 nedelje. Zatim procedite i čuvajte u flašicama boje ćilibara. Tinkturu čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Uzimajte 15-20 kapi tinkture tri puta dnevno.

Da biste pomogli suncu tokom dugih zimskih meseci, pripremite preparate od kantariona tokom leta u nastojanju da podržite svoju budućnost. Kao biljka sa mnogo delovanja, može biti od velike koristi za različita akutna i hronična stanja i zdravstvene prezentacije. Od opekotina i ogrebotina do lošeg raspoloženja, preparati od kantariona su osnovni sastojci koje morate imati u svom biljnom kompletu.

Mere predostrožnosti

Postoji nekoliko upozorenja koje treba imati na umu kada radite sa kantarionom. Prvo, kantarion ima potencijal da izazove fotosenzitivnost. To znači da ako ste mazali kožu uljem od kantariona ne bi trebalo da se izlažete na suncu.

Drugo, važno je izbegavati upotrebu kantariona kada uzimate antidepresive i neke druge lekove koji se metabolišu kroz jetru. Naime, kantarion, posebno kao koncentrovani ekstrakt kao što je tinktura, može smanjiti efikasnost takvih lekova zbog povećane brzine kojom bi lekovi prolazili kroz telo.

ChamilleWhite / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com