Na šta ukazuje sluz u urinu?

by | 30.10.2023
Sluz u urinu

Sluz u urinu u malim količinama je sasvim normalna i kod zdrave osobe. Međutim, ako se sluz pojavljuje u većim količinama, ona može biti pokazatelj određenog zdravstvenog stanja.

Sluz u urinu kao simptom

Sluz je sastavni deo urina i njeno prisustvo samo po sebi, čak ni u većim količinama, ne izaziva nikakve simptome. Međutim, u kombinaciji sa ostalim simptomima, ona može biti pokazatelj određenog stanja. Na primer promena boje urina može ukazati na zaraznu bolest ili druge probleme u urinarnom traktu. Nelagodnost ukazuje na prisustvo bakterija, kamena u bubrezima, moguće polno prenosive bolesti. Dakle, sluz u urinu je simptom samo uz prateća stanja.

Vrste sluzi u urinu

Vrsta sluzi se može odrediti isključivo u laboratorijskim uslovima. Međutim, ona svakako ukazuje na određeno stanje i pomaže kod dijagnostifikovanja uzroka sluzu.

 • hijalinski odlivi se javljaju kada su bubrezi oštećeni
 • cilindričn se javljaju kod upalnih oboljenja urinarnog trakta.

Sluz u urinu: Uzroci

Pojavljivanje pojačane sluzi u urinu može biti uzrokovano različitim razlozima.

 • Formiranje kamena u urinarnom sistemu
  Ovo je jedan od najčešćih uzroka pojave sluzi. Glavni faktori rizika su prevelik unos kalcijuma, uzimanje vitamina D, povećana funkcija štitne i paratiroidne žlezde.
 • Suženje urinarnih puteva
  Suženje stvara problem sa izlučivanjem mokraće. Razlozi za razvoj ove bolesti su dugotrajna upotreba katetera, povrede, infekcije i tumorski procesi.
 • Bolesti genitourinarnog sistema
  One najčešće nastaju infekcijama koje izazivaju najčešće bakterije. Uz sluz u urinu, osetićete svrab, osečaj peckanja, bol pri mokrenju, zamućeni urin i visoku temperaturu.
 • Odsustvo mokrenja (akutna retencija urina)
  Ovo stanje izaziva osećaj pune bešike i nagona za mokrenje, a može biti praćeno i krvlju u mokraći, bolom u donjem delu stomaka i porastom telesne temperature.
 • Urođene malformacije urinarnog sistema
  Postoji nekoliko malformacija koje mogu da utiču na stvaranje sluzi u urinu. Tubularna ektazija (proširenje bubrežnih tubula), potkovičasti bubreg (spajanje 2 bubrega u 1), divertukulum bubrežne čašice (šupljina ispunjena tečnošću), ureterocela (proširenje dela uretera) i vezikoureteralni refluks (povratni tok urina iz bešike u ureter ili bubreg).

Prisustvo sluzi samo po sebi nije znak bolesti, ako ako postoje subjektivni osećaji nelagodnosti u donjem delu stomaka ili leđa, pri mokrenju ili ako se krv otkrije u urinu, treba da se obratite lekaru.

Zaustavite nekontrolisano mokrenje uz pomoć prirode

Snežana Vranić

Tero Vesalainen/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com