10 KORAKA DO ZDRAVLjA

by | 13.11.2017

Nikad nije kasno da počnete sa zdravim životom, pa zašto da to ne uradite danas? Tim pre što ono što predlažu ruski lekari neće od vas zahtevati praktično nikakav napor

1. Ujutru pijte “kinesku” vodu
Ujutru natašte popijte čašu vode s kašičicom maslinovog ulja i nekoliko kapi sveže isceđenog limunovog soka. Voda je osnova života, maslinovo ulje je podmazivač creva, a limun daje organizmu energiju.
2. Nekoliko puta nedeljno jedite ribu
Omega-3 masne kiseline, kojih ima u morskoj ribi, jačaju srce, snižavaju nivo holesterola u krvi, poboljšavaju pamćenje i sprečavaju depresiju.
3. Izbegavajte napitke i jela sa šećerom
Višak slatkog doprinosi nakupljanju težine, povećava rizik od nastanka dijabetesa, podiže nivo lošeg holesterola u krvi. Pored toga, kod ljubitelja slatkiša brže propadaju zubi. Skrivenog šećera ima veoma mnogo u keksu, bombonama, gotovim sokovima i slatkim gaziranim napicima.
4. Izbacite televizor iz spavaće sobe
U spavaćoj sobi mora da vlada mir. Jedino tako ujutru ćete se osećati puni snage.
5. Svako pola sata ustajte sa stolice
Organizmu je potrebno kretanje. Dug boravak u statičnoj pozi ne izaziva samo umor nego i jaku duševnu razdražljivost. Razgibavajte se na svakih 30 minuta, a zatim ponovo sedite i prihvatite se posla. Možete uraditi kraće zagrevanje ne ustajući sa stolice, što će pomoći da opustite ukočene mišiće i poboljšati opšti subjektivni osećaj.
6. Merite pritisak
Nije slučajno što povišen pritisak zovu “tihim ubicom”. Tokom mnogo godina hipertenzija može da protiče bez simptoma a da se za to vreme pogoršava stanje krvnih sudova, povećava rizik od moždanog udara, infarkta, oboljenja bubrega i gubitka svesti. Merenje pritiska omogućava da se na vreme preduzmu mere i smanji taj rizik.
7. Sastajte se s bračnim drugom
U savremenom svetu supružnicima često ne ostaje vremena za komunikaciju. Pod rečju komunikacija ovde se ne podrazumeva rešavanje domaćih obaveza. Ne čak ni seks, nego prijatni razgovori, zajednička zabava… Zakazujte jedno drugom sastanke izvan kuće najmanje jednom nedeljno. Prošetajte u prirodi, posedite u kafiću, idite u bioskop.
8. Više hodajte
Hodanje povećava izdržljivost organizma, a posebno kardiovaskularnog sistema. Ako hodate umerenim tempom, radite to pet puta nedeljno po 30 minuta. Pri intenzivnijem opterećenju dovoljno je triput nedeljno po 20 minuta. Nivo opterećenja može se izmeriti pomoću pedometra (sprava za merenje koraka). Hodanje brzinom od pet kilometara na sat smatra se srednjim opterećenjem, jača mišiće, srce, krvne sudove i doprinosi sagorevanju kalorija.
9. Svaki dan mislite na nešto dobro
Predosećanje nekog prijatnog događaja – rođendana, putovanja na odmor – stvara dobro raspoloženje mnogo pre tog datuma. Ako ovo pravilo prenesete u svakodnevni život, veliki deo vremena bićete dobro raspoloženi. Svakoga dana mislite na nešto dobro što može da se desi bukvalno toga dana. Na primer, na zajednički porodični ručak, zanimljiv TV program uveče i ostale sitnice. Potrebno je da svakodnevno pohvalite sebe za nešto što ste postigli, makar da je u pitanju i nešto sasvim beznačajno. To poboljšava subjektivni osećaj i raspoloženje.
10. Ne bojte se neuspeha
Mnogi maštaju o tome da promene nešto u svom životu – zamole za povišicu, na primer, ili nađu životnog saputnika, ali ne preduzimaju realne korake u potrebnom pravcu, unapred se bojeći neuspeha. Međutim, nemate čega da se bojite, jer ipak vam neće biti gore! A bolje može da vam se desi samo ako budete aktivni. Uzgred rečeno, neostvareni snovi ne deluju loše samo na duševno nego i na fizičko zdravlje. Prezir prema sebi izaziva stres, hroničnu glavobolju i podiže krvni pritisak.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com