Ako koža reaguje na sunce…

by | 25.05.2018

“Imam osetljivu kožu i tokom proleća i leta, kad su UV zraci jaki, bez obzira na to što pokušavam da je zaštitim od sunca, periodično mi se koža peruta i imam opekotine od sunca. Koje biljke mogu brzo pomoći u takvoj situaciji? Ponekad koristim sok aloje, kalanhoje, tokom leta bokvicu ili kamilicu. Šta mi još savetujete?“ (Irina Kazjučic, grad Vladimir)

Savetuje Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i fitolog sa 25-godišnjim iskustvom

Najbolji način da izbegnete opekotine od sunca jeste razuman balans između boravka na direktnom suncu i u hladu, plus korišćenje specijalnih zaštitnih krema, naočara i šešira. Ali, ako ste već zaradili opekotine od sunca ili vam je koža, jednostavno, oštećena od jakih ultravioletnih zraka, onda je neophodno brzo je zaceliti kako biste je zaštitili od infekcije i sprečili ljuštenje – tretirajte kožu uljanim rastvorom vitamina E ili kremom s alojom.

Opektoine od sunca i prevencija

* Nosite sa sobom bočice s eteričnim uljima – lavande, čajevca, kamilice. Za lečenje opekotina od sunca eterično ulje se razblaži s uljem jojobe, maslinovim ili suncokretovim u odnosu 1 : 5 pa se time oštećena koža tretira dva-tri puta dnevno.

PROČITAJTE I… Ruske metode protiv opekotina od sunca
* U slučaju opekotina od sunca ili iritacije na ta mesta možete staviti sloj kaše od izrendanog sirovog krompira ili bundeve ili pak pire od izrendanih jabuka i držati 20–30 minuta.
* Odlično pomaže i umivanje i obloge s odvarom od mladog brezovog lišća, cvetova i listova podbela, suvih ili svežih listova koprive, uzetih u jednakim količinama. Dve kašike mešavine sipajte u pola litra ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena pa procedite. Odvarom tretirajte oštećenu kožu dva-tri puta na dan.
* U prirodi kao prva pomoć protiv opekotina mogu poslužiti ženska bokvica, cvet nevena, kamilice, nane ili matičnjaka.
* U slučaju suncem iritirane kože jednu kašiku semena anisa samlevenog u mlinu za kafu pomešajte s četiri sirova belanca. Smesu nanesite na kožu dva puta na dan na 30 minuta, zatim isperite odvarom od kamilice i namažite se hidratantnom kremom.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com