BORE PRIČAJU O BOLESTIMA

by | 21.11.2017

Pojavila se još jedna bora na licu… Šta da se radi, godine – pomisliće mnogi. Međutim, ponekad brazdice na licu nisu obavezan znak starosti, teškog života ili sumorne odnosno vesele naravi. One mogu da svedoče i o eventualnim bolestima. A o čemu tačno, reći će nam lekar i terapeut Tatjana Ivanovna Zadorožnaja (Gomelj)

Lice je pokazatelj zdravlja. Prema boji i glatkoći kože, očima, usnama, čelu… može se suditi o nečijem zdravstvenom stanju. Pa tako, bledilo se javlja usled anemije, sniženog pritiska, insuficijencije bubrega. Crvenilo je simptom povišenog pritiska. Žuta boja lica uočljiva je u slučaju poremećaja funkcije jetre ili žučne kese. A što se tiče bora – tu ima nekoliko objašnjenja…

NA ČELU
Rešetkaste brazde znak su problema s jetrom.
Kratke horizontalne i talasaste bore – poremećaji nervnog sistema.
Horizontalne bore, koje presecaju čelo iznad prekonosnice, javljaju se kod osoba sklonih migreni.
Vertikalna bora u nivou prekonosnice znak je problema sa želucem. Brazda iznad nje – sklonost prema hroničnoj kijavici i upali ždrela. A krstaste bore iznad prekonosnice često govore o oboljenjima kičme.
Vertikalna brazda između obrva s desne strane može da bude znak oštećene jetre i žučne kese. A ukoliko se nalazi s leve strane – ukazuje na probleme sa slezinom.

OKO OČIJU
Polukružne bore ispod očiju javljaju se u slučaju mogućih poremećaja s mokraćnom bešikom.
Na gornjim kapcima – kod onih koji pate od kardiovaskularnih oboljenja.
Obratite pažnju: ako vam gornji kapci otiču, proverite bubrege. Ukoliko se pak često pojavljuju kesice ispod očiju, nisu isključene bolesti srca. Takođe, ako su oba kapka otečena i naduta, što ostavlja utisak “buljavih” očiju – valjalo bi prekontrolisati štitnu žlezdu.

JAGODICE
Mnoštvo bora u ovom predelu lica znak je smanjene funkcije želuca i pankreasa, a konkretne dijagonalne brazde ukazuju na hipertenziju. Opuštena koža na jagodicama može da se javi i usled problema s mokraćnom bešikom.

NOS
Duboke simetrične bore, koje idu od nozdrva, svedoče o disfunkciji gastrointestinalnog trakta.
Vertikalne brazde između nosa i usana povod su za to da se pregledate kod ginekologa.
Ukoliko se nazolabijalna bora (ona između spoljašnjih krajeva nozdrva i uglova usana) nastavlja do podbratka – nisu isključeni problemi s varenjem: kolitis, gastritis s povećanom kiselošću, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
Obratite pažnju: Ljubičasta nijansa nosa može biti znak oboljenja debelog creva ili pluća.

USNE
Plitke vertikalne bore iznad gornje usne mogu da budu simptom ginekoloških oboljenja kod žena.
Ako se vertikalne bore spuštaju od uglova usana nadole, moguć je gastritis ili drugi problemi sa želucem, kao i poremećaji u radu pankreasa.
Mnogobrojne bore u predelu oko usana znak su spazama (grčeva) u debelom crevu.

PODBRADAK
Poprečna bora ovde može da govori o zastoju u radu organa male karlice ili jetre.
Obratite pažnju: Ukoliko vam podbradak često trne, proverite srce. A ako je pak otekao – prekontrolišite bubrege.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com