ČITANjE PRI SLABOM SVETLU NIJE ŠTETNO

by | 11.09.2017

 
 
Svako dete koje bi majka uhvatila da čita u polumraku dobilo bi prekoravajuće upozorenje: „Pokvarićeš vid tako!“. Ipak, najnovija istraživanja dokazala su da brižne majke ovog puta nisu u pravu.
 
Naime, mišići koji okružuju oko predstavljaju jedne od najjačih u našem telu. Budući da gotovo 90% informacija dobijamo preko vida, priroda je „nagradila“ očni mišić velikom bezbednošću i snagom. On je u stanju da izdrži i do 100 puta više tereta od onog kome je svakodnevno izložen. Tako, kad kažemo da su nam oči umorne, pre svega mislimo na zamor očnog mišića, a ne na slab vid. U tim situacijama dovoljno je da na nekoliko minuta zatvorite oči ili promenite fokus (na primer, sklonite pogled s računara na zelenu biljku) i umor će brzo nestati. Takođe, pri slabom osvetljenju mi samo ređe trepćemo jer nema te jačine svetla koje moramo da se „čuvamo“ (kao, recimo, kad smo na jakom suncu). Ali, usled proređenog treptanja površina oko postaje suva. Ako u tim situacijama imate potrebu da protrljate oči kako biste bolje videli – verujte svom instinktu i uradite tako: ovaj jednostavan pokret stimuliše suzne žlezde, koje odmah hidriraju oči. Isti efekat može se postići i ako se oči prekriju rukama na nekoliko sekundi.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com