Da li treba ispirati nos rastvorima od soli?

by | 08.09.2017

 
 
Samo po sebi, ispiranje nosa vrlo je korisno, ali ne preporučuje se da to činite sami, improvizovanim sredstvima. Ovakvo ispiranje ima smisla samo jednokratno, recimo, kad ste dugo putovali autobusom s osobom koja je stalno kijala u vas.
 
Vratili ste se kući i treba nešto brzo da uradite kako biste sprečili nagli razvoj infekcije gornjih disajnih puteva – a apoteka vam je dosta daleko… Uzimajući u obzir da epidemija prehlade i gripa traje oko pola godine, ne bi trebalo da vam postane navika da ispirate nos kućnim rastvorima soli ili sode. Sluzokoža nosa veoma je osetljiva, a kod kuće se najčešće napravi preterano koncentrovan rastvor soli. Po pravilu, ovakav rastvor je vrlo agresivan – i može povrediti sluzokožu nosa i izazvati hemijske opekotine ili krvarenja. Kad je sluzokoža nosa oštećena, ne može vršiti svoje zaštitne i sekrektorne funcije, što dovodi do dodatnih infekcija.
 

Pišite nam i vi na mejl: [email protected]
 
Foto: Guliver/Thinkstock
 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com