Da se ogrebotina ne inficira

by | 08.06.2018

Pomoću ovih lekovitih biljaka rane će brže zarasti i neće biti komplikacija. (Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar)

„… Tokom rada u bašti ili odlaska u šumu po šumsko voće i gljive često mi se desi da povredim ruke i posečem se, a rana vrlo brzo može da se zagnoji. Koje se trave odmah mogu staviti na ogrebotinu kako bi brzo prošla, da se ne bi zagnojila?“ (V. Antonova, Tver)

Sprečavaju upalu i zaustavljaju krv
Ako ste povredili ruku u bašti ili u šumi, onda je potrebno poslužiti se prvim najbližim sredstvom. Često je to sopstveni urin – on i sprečava upalu i zaustavlja krv.
Od trava je dobro koristiti list bokvice (lat. Plantago) i list podbela (lat. Tussilago farfara). Ti listovi su veliki i mekani. Stavite list na ranicu, stegnite i držite nekoliko minuta, a zatim list uklonite – ako rana još krvari, onda držite list na njoj još neko vreme. Krv najbolje zaustavlja srcopuc (lat. Antennaria dioica), međutim, ova biljka nije široko rasprostranjena.

PROČITAJTE I… Metod od kojeg zarastaju rane

Ako se posekotina gnoji, poboljšajte imunitet
Postoje posekotine koje teško zaceljuju. Dešava se da nezaceljena posekotina počne da se gnoji. Posebno je to često kod starijih ljudi pošto je njihov imunitet oslabljen. U tom slučaju veliku pomoć pružiće trave-adaptogeni: japanska anđelika (lat. Aralia elata), eleuterokok ili sibirski ginseng (lat. Eleutherococcus), koren sibirskog jelena (lat. Leuzea carthamoides), ženšen, rodiola ili zlatni koren (lat. Rhodiola). Tinkture ovih biljaka prodaju se u apoteci. Kupite jednu od njih i uzimajte po 15–20 kapi dva puta dnevno, ali samo u prvoj polovini dana (do 17 sati).

Trave pomažu zarastanje
Za zarastanje gnojnih ranica ne treba koristiti jednu travu, već mešavinu onih koje zaceljuju rane. Na primer, pomešajte jednake delove poljskog rastavića (lat. Equisetum arvense), kamilice i kantariona. Dve kašike mešavine prelijte šoljom vrele vode, ostavite dok se ne prohladi, pa procedite. Ovim rastvorom ispirajte ranu, a još je bolje iskoristiti ga za obloge. Ako je posekotina velika, onda mekanu krpicu umočite u odvar za zarastanje rana, dobro iscedite i odmah stavite na ranu, pridržavajući se principa: vlažno na vlažno.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com