Do lepote pomoću breze!

by | 14.08.2017

Breza je omiljeno drvo još od vremena stare Rusije. Ona otklanja umor, briše negativne posledice svakodnevnog stresa, doprinosi duševnoj harmoniji, kao i bržem zarastanju i bezbolnosti rana. Rusi poručuju: stanite pored ovog divnog drveta i osetite njegovu lekovitu energiju. Takođe, u tekstu saznajte nešto više o kozmetičkim svojstavima ove lepotice i obavezno ih isprobajte. Za održavanje mladosti i lepote koriste se lišće, pupoljci, spoljašnji deo kore, kao i brezin sok, a sve to možete napraviti u kućnoj radinosti.

PUPOLjCI BREZE
Pupoljci breze u kozmetici se koriste u obliku nekoliko različitih odvara protivupalnog dejstva, koji isceljuju ranice i jačju kosu.

TINKTURA
* U slučaju ekcema, mladalačkih bubuljica, iritacija i upale kože, rana koje sporo zarastaju i pojačanog mašćenja kose – pomaže tinktura od brezovih pupoljaka.
Priprema: deo suvih pupoljaka prelijte s pet delova votke, ostavite to da odstoji nedelju dana u dobro zatvorenoj flašici, a zatim procedite.
Ovo sredstvo dobro se pokazalo kao terapija za masnu kožu s proširenim porama. Ali možete ga koristiti i ako imate suvu i osetljivu kožu. U tom slučaju, rastvorite tinkturu u istoj količini vode, a posle tretmana namažite lice hranljivom kremom.

ODVAR
* Odvar od brezovih pupoljaka dobro zateže kožu i sužava pore, pa njime treba trljati osetljivu kožu koja stari. Obloge s odvarom od brezovih pupoljaka doprinose zarastanju sitnih oderotina, ogrebotina i posekotina. Da biste pripremili odvar, kašičicu brezovih pupoljaka prelijte s pola šolje ključale vode i ostavite to da odstoji sat vremena.
RASTVOR
* Za podsticanje rasta i jačanje kose – u koren vlasi utrljavajte rastvorenu desetopostotnu tinkturu od pupoljaka breze (rastvorite je s vodom u odnosu 1 : 10), pri čemu se tinktura rastvara neposredno pre primene.

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE NA STRANI 2!

BREZOVO LIŠĆE
Odvari od lišća breze široko se koriste za negu iritirane i upaljene kože (npr. u slučaju bubuljica), kao i za podmlađivanje uvele kože i podizanje njenog tonusa. Za taj efekat zaslužne su antiseptičke i protivupalne supstance, vitamini i niz drugih biološki aktivnih supstanci koje su sadržane u lišću, a koje ispoljavaju blagotvorno dejstvo na kožu. Lišće breze se u kozmetičke svrhe može skupljati praktično celo leto, a takođe je dobro koristiti ga osušenog.

Guliver/Thinsktock

ODVAR
* U slučaju bora, naročito onih oko očiju, preporučuju se komprese s odvarom napravljenim od svežeg lišća breze.
Priprema: kašičicu isitnjenog svežeg lišća breze prelijte četvrtinom šolje ključale vode, ostavite da odstoji sat i po do dva, a zatim procedite. Ovim odvarom trljajte kožu u slučaju svraba i različitih iritacija, recimo, nakon brijanja ili depilacije.

Isti ovaj odvar možete koristiti i kao masku za suvu i normalnu kožu. Kašiku odvara od brezovog lišća izmešajte s kremom za suvu kožu, ili s puterom. Smesu nanesite na lice u tankom sloju.
* Ovim odvarom možete umivati i masnu kožu lica, a takođe se mogu primenjivati obloge natopljene sledećim sredstvom: četiri kašike isitnjenog lišća breze potpite u pola litra vode.

* Da biste podstakli rast kose, utrljavajte u koren prohlađeni i proceđeni odvar od brezovog lišća napravljen na ovaj način: tri-četiri kašike isitnjenog suvog lišća kuvajte 15 minuta u pola litra vode.
* U slučaju povećanog znojenja: topli odvar od svežeg lišća breze (deo lišća i tri dela vode), ili pak od suvog lišća ove biljke (deo lišća i deset delova vode) poslužiće kao odlična 15-minutna kupka za stopala ili ruke.

TINKTURA
* Ako vas muči perut i opadanje kose, isprobajte sledeću tinkturu: čašu svežeg brezovog lišća prelijte sa 200 ml votke i ostavite to da odstoji dve nedelje. Tokom dva meseca nanosite malu količinu ove tinkture na vlažnu kosu. Posle ove procedure kosa će prestati da vam opada – i zablistaće.

Foto: Guliver/Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com