Kako pobediti perut?

by | 25.06.2018

O različitim problemima s kosom i o tome kako da ih se rešite govori kozmetolog Marina Aleksejeva Vitova.

Perut: Tri neprijatelja vaše kose

Pored visoke temperature, kojoj je kosa izložena prilikom sušenja fenom, to su i sunčevi zraci i morska voda. Poslednje, kao i UV zraci, uništavaju veze između vlasi kose i kao rezultat toga ona izgleda čupavo, uništava se njen zaštitni sloj, a veoma brzo i ona sama. Zato je nakon kupanja u moru potrebno odmah isprati kosu običnom vodom. Ali ne brinite, korisno je i isprati kosu blagim rastvorom morske soli, jer je u njenom sastavu mnogo drugih važnih materija.

Šta je to perut?

Perut nastaje ljuštenjem gornjeg sloja mrtvih ćelija kože glave. One odumiru svaki dan i to je prirodno. Međutim, ako se javi perut, znači da ćelije odumiru brže nego što je uobičajeno i nakupljaju se na koži glave, obrazujući sloj. Zapostavljena perut može biti uzrok opadanja kose, njene slabosti i lomljivosti, zato što su lojni kanali zapušeni pa koža ne može da diše. Ali ako nemate ozbiljnih problema sa zdravljem, uz svakodnevno pranje kose i masaže kože glave perut će nestati.
Ukoliko ranije nikad niste imali problem s peruti, razmislite da li ste se možda nedavno farbali, kupili novi šampon ili drugi preparat za kosu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Vašoj koži se možda ne sviđa neka komponenta, pa je to uzrok alergijske reakcije koja se javila u vidu peruti. Ako je tako, vraćanjem na uobičajenu kozmetiku perut će brzo sama proći. Ili se možda više nervirate, pa ste za utehu počeli da jedete mnogo slatkiša, peciva, ljute i masne hrane? Ili ste, nasuprot tome, počeli sa žestokom dijetom. Između ostalog, organizam ne voli stresove i hoće da vas upozori da mu je loše – kao signal „šalje“ perut. Uzrok su i gljivice. Između ostalog, one su normalni predstavnici saprofitne flore koji žive na ljudskom telu. I imaju ih svi ljudi.

Lekovite maske protiv peruti

U narodnoj medicini se za lečenje peruti koriste razni preparati. Možete napraviti masku na bazi odvara od korena čička i semena mirođije. Dva-tri oprana i usitnjena korena čička stavite u emajliranu posudu i dodajte kašiku semena mirođije. Prelijte sa 500 ml ključale vode i poklopljeno kuvajte 10 minuta. Ohladite i procedite, pa odvar nanesite na kožu glave i stavite peškir. Nakon 20–30 minuta operite kosu šamponom.

PROČITAJTE I… Luk oslobađa od peruti
Ova maska pomaže u slučaju peruti i opadanja kose: iscedite sok od tri-četiri mlada usitnjena lista koprive. Dodajte umućeno žumance i kašiku integralnog brašna da bi smesa bila gušća, kao pavlaka. Pre pranja namažite koren kose ovom smesom. Zatim na glavu stavite kesu, pa uvijte kosu peškirom. Nakon pola sata operite kosu šamponom.

Korisni šamponi protiv peruti

Ukoliko ste odlučili da koristite šampon protiv peruti, obavezno proučite njegov sastav. Ako sadrži antibakterijske i antigljivične komponente (oktopiroks, kotokonazol, periteat cinka, klimbazol), nemojte ga koristiti češće od jednom nedeljno i ne duže od mesec-dva. Inače ćete poremetiti zaštitna svojstva svoje kože i dugo će vas mučiti perut, koja će se pojaviti odmah čim budete koristili običan šampon. U lečenju peruti takođe su korisni šamponi koji ne nadražuju kožu i koji sadrže komponente protiv perutanja (salicilna kiselina, sumpor, selen disulfid, katran). Oni ne izazivaju zavisnost.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com