MIRISI ZDRAVLJA: Pomirišite i okrepite se

Neverovatno je, ali određeni mirisi mogu da utiču na raspoloženje i zdravlje

by | 28.07.2022
mirisi zdravlja

Svet koji nas okružuje osećamo na razne načine – vidimo, čujemo, dodirujemo ga. A tu su i mirisi. Neverovatno je, ali oni mogu uticati na raspoloženje i zdravlje, a i mi sami možemo da stvorimo čaroban aromatični svet oko nas…

Piše: Natalija Trubinovska, svetski putnik i istraživač drevnih civilizacija

Mirisi će pobediti mikrobe

Kad osećamo neki miris, mi, u stvari, udišemo mikročestice određene supstance. Zato je, najbukvalnije rečeno, važno šta udišemo. Postoji ogromna količina prirodnih sredstava koja vama, vašoj kući, stvarima, kao i svemu što vas okružuje omogućavaju prijatan miris. Mnoga od njih korisna su i za zdravlje.

Neke aromatične supstance odlični su antiseptici.

>>> Miris trešnje za pola sata može da ubije sve mikroorganizme u čaši vode koja stoji pored.

Istina, trešnja je sredstvo toliko jakog dejstva da njen miris može da izazove i trovanje. Zato je važno da ne preterate s nekim aromatičnim supstancama (npr. jasmin ili jilang-jilang), jer usled njihove prejake koncentracije može da dođe do vrtoglavice, mučnine, pa čak i povraćanja. Ali, ukoliko ova sredstva koristite u umerenim količinama, ona su sposobna da promene kvalitet vašeg života.

Antiseptička svojstva ima i kleka. Jedna od lekovitih procedura u mnogim lečilištima jesu šetnje duž šumarka s klekom.

>>> Pored zaštite od mikroba, miris kleke omogućava čvrst san i umiruje nervni sistem.

Proizvodi od kleke dugo čuvaju njenu aromu i svojstva i veoma su korisni za zdravlje (posuđe, ukrasi ili masažeri).

Mirišljava kora protiv depresije

Lekovita svojstva ima većina aromatičnih supstanci.

* Na primer, citrusi (posebno pomorandže) leče od depresije. Veoma je korisno jesti ovo voće, a njegovu koru sušiti i koristiti je za osvežavanje prostorija (između ostalog, kora od pomorandže tera i moljce). Istina, ona brzo gubi svojstva, ali ipak, nekoliko dana čuva svoju lekovitu aromu.

* Miris cimeta umiruje i izaziva osećaj spokoja. Nedavno je otkriveno da takođe poboljšava moždanu aktivnost. Korisno je napraviti pecivo s cimetom – njegova aroma se dugo posle toga oseća u kući. Sem toga, na raznim mestima u domu možete držati štapiće cimeta kako bi njegov miris radovao vas i vaše goste.

* Takođe je korisno da rasporedite mahune vanile – njena slatka aroma takođe pruža osećaj topline i komfora. Pored toga, vanila je sposobna da neutralizuje nezdravu žudnju za slatkim – udisanje njenog mirisa ispunjava receptore ukusa kod čoveka.

* Veoma je prijatna i aroma kafe. Ona isto tako dobro okrepljuje kao i napitak od nje. Zrna kafe ili prženu mlevenu kafu sipajte u činijice i rasporedite po kući.

Po arome u apoteku!

U većini apoteka sada se prodaje mnoštvo etarskih ulja od raznoraznih biljaka: lavande, jilang-jilanga, citrusa, četinara, žalfije, timijana, ruže, jasmina. Možete ih upotrebljavati na različite načine, a svako će vam doneti radost, ali i veliku korist.

Savetujemo vam da ih dodajete u kupke, kao i u domaća kozmetička sredstva, koja će svojim mirisima blagotvorno delovati na vas.

Postoje specijalizovane lampe i kamenje u koje se dodaju kapi ulja – veoma dugo šire prijatnu aromu. Neki ljudi stalno nose priveske s etarskim uljem kako bi ih njihov omiljeni miris uvek pratio i umirivao u stresnim situacijama. Uzgred, aroma se često smatra čuvarom koji će vas spasiti od neprijatnosti.

Komadić vate s aromatičnim uljem stavite na dno kante za smeće. Korisno je da nekoliko kapi ulja pomešate s vodom, sipate u posudu s pumpicom i našpricate po kući. Možete ga dodati i u vodu prilikom pranja rublja ili u vodu za pranje podova – tada će vaš veš i dom stalno mirisati na prirodnu svežinu i zdravlje.

 

 

Foto: AntonioGuillem / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com