Oslobodite se ALKOHOLNE ZAVISNOSTI

Lečenje alkoholne zavisnosti uvek započinje od čišćenja organizma, otrovanog produktima raspada alkohola

by | 29.07.2022
alkoholizam

Lečenje alkoholizma uvek započinje od čišćenja organizma, otrovanog produktima raspada alkohola. Trave poput kopitnjaka ili lincure imaju antitoksično dejstvo – čiste organizam i poboljšavaju rad jetre

“Po otpuštanju s posla kod mog muža nastali su problemi s alkoholom. Koje trave preporučujete za lečenje alkoholizma?”

Marina, Svilajnac

Savetuje Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar

VAŽNO JE OČISTITI ORGANIZAM

1 Svojim pacijentima često predlažem smešu lekovitih trava protiv opijanja, napravljenu po starom ruskom receptu. Izmešajte po 50 g gorkog pelina, kantariona, nane, hajdučke trave i po 25 g čubra, korena omana i bobica kleke. Kašiku mešavine zakuvajte s litrom vode i popijte u toku dana. Ova količina sirovine dovoljna je za duži period, pritom pauze u uzimanju nisu potrebne.

2 Da biste sprečili trovanje produktima raspadanja alkohola koji cirkulišu organizmom, možete koristiti dvozub, geranijum, maslačak, okruglolisnu kruščicu, lincuru ili lopuh (lat. Petasites hybridus). Odaberite biljke koje vam je najlakše da pronađete pa napravite lek.

* Od dvozuba, geranijuma i lopuha pripremite odvar: kašiku sirovine prelijte sa 500 ml vode, ostavite da se ohladi, pa procedite. Dobijeni odvar treba popiti tokom dana.

* Kod kruščice je lekovit nadzemni deo. Pošto ima tvrde kožaste listiće, potrebno ih je kuvati. Za pripremu dnevne doze leka, kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode, pustite da proključa, kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, ostavite da se ohladi, pa procedite.

* Prilikom pripreme dnevne porcije odvara od lincure stavlja se kašičica sirovine na 500 ml vode.

* Odvar od maslačka pravi se od korena biljke: kašičicu isitnjenog korena prelijte šoljom vode, dovedite do ključanja, pa kuvajte na tihoj vatri 15–20 minuta, ostavite da odstoji pola sata, a zatim procedite. Odvar treba popiti u toku dana.

PREKINITE ŽUDNJU ZA ALKOHOLOM

Nakon što zavisnik od alkohola prođe kuru od sedam do deset dana i ispije odvare od jedne ili dve gore navedene trave s antitoksičnim dejstvom, može se pristupiti lečenju biljkama koje su sposobne da izazovu odvratnost prema alkoholu i prekinu žudnju za njim. Tu spadaju kopitnjak i gljiva velika gnojištarka (lat. Coprinus comatus).

1 Preporučujem desetoprocentnu tinkturu od kopitnjaka (50 g sirovine prelijte sa 450 ml votke i ostavite da odstoji dve-tri nedelje). Pije se po 20 kapi jednom-dvaput dnevno. Tinktura se može kapati u čaj, supu ili vodu. Osim što kopitnjak otklanja žudnju za alkoholom, on blagotvorno deluje i na jetru. Još je Avicena zapisao: „Teška oboljenja jetre nemoguće je lečiti bez kopitnjaka“. A, kao što je poznato, jetra je kod alkoholičara uvek oštećena. Pored toga, kopitnjak umiruje nervni sistem, koji je kod takvih ljudi, po pravilu, rastrojen. Kod osoba koje često piju dolazi i do smanjenja potencije, a kopitnjak je poboljšava.

>>> Ukoliko vaš dragi ne želi da se leči od alkoholizma, možete mu ponuditi kopitnjak kao sredsto za poboljšanje potencije – muškarci vole takve preparate.

2 Gljiva gnojištarka spada u porodicu šampinjona. Za pravljenje tinkture, mlade gljive izlomite i njima napunite polovinu staklene tegle. Zatim nalijte votke do vrha, pa teglu ostavite da dve nedelje odstoji na tamnom mestu. Da bi se otklonila žudnja za alkoholom, treba uzimati po kašičicu tinkture dva-tri puta dnevno.

3 Lečenje alkoholizma travama dugotrajan je proces i potrebno je najmanje pola godine kako bi se osetio boljitak. Na kraju lečenja, kad osoba počne da se udaljava od alkohola, dobro je ceo organizam isprati pomoću čubra, nudeći ga bolesniku kao koristan i aromatičan čaj.

 

Foto: fizkes / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com