Ne bacajte koštice limuna!

Koštice limuna bogate su etarskim uljima i vitaminom C, amino-kiselinama i prirodnom acetilsalicilnom kiselinom

by | 06.06.2022
koštice limuna

Ovo voće rado koristimo u ishrani ili u kozmetici, i to uglavnom njegov mekani deo. Ali, da li ste znali da su i koštice limuna jednako bogate etarskim uljima i vitaminom C, amino-kiselinama, pa čak i prirodnom acetilsalicilnom kiselinom.

Za otklanjanje bola

Sa 13–15 krupnih koštica svežih zrelih limunova skinite ljusku, jezgra isitnite, osušite na suncu, izgnječite u avanu ili sameljite u mlinu za kafu. Prah sipajte u flašu od tamnog stakla i prelijte sa 100 ml votke. Promućkajte nekoliko puta, ostavite na tamnom mestu da odstoji sedam do deset dana, pa procedite. U slučaju glavobolje, skoka pritiska, promene vremena, povećanih umnih i emocionalnih napora, stresa, kao i prilikom zatvora uzimajte po kašiku 20–30 minuta posle jela dva-tri puta dnevno. Ili pojedite po pola kašičice suvog praha i zalijte sa 150 ml vode. Bol, po pravilu, nestaje nakon 15 minuta.

Problematična koža i akne

Masnu kožu istrljajte tinkturom limuna s votkom. Ukoliko vam je koža suva, prah od koštica limuna razblažite vodom i u obliku maske nanosite na problematične delove.

Gljivice na noktima

Dve kašike praha od koštica limuna prelijte litrom vode. Pravite tople kupke dva puta dnevno. Nakon procedure nokte osušite i namažite uljem od čajnog drveta.

Čišćenje od toksina i parazita

Pet-šest isitnjenih suvih koštica limuna skuvajte u 100 ml vode ili mleka. Procedite pa nedelju dana pijte topao odvar tri puta dnevno pola sata pre jela. Proceduru ponovite posle dve nedelje. U pauzi između kura jedite sirove semenke bundeve.

Kontraindikacije: alergija, trudnoća i period laktacije, gastritis s povećanom kiselinom, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, sindrom nervoznih creva, neprohodnost gastrointestinalnog trakta, varikozno proširenje vena, flebitis, aterosklerotične naslage na zidovima krvnih sudova.

Pročitajte i… Limun topi kile i štiti organizam

 

 

Foto: Sasha Brazhnik / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com