ZDRAVI I DUGOVEČNI (III deo): kako dočekati starost bez lekova

Ovim tekstom završavamo našu trilogiju "Zdravi i dugovečni" - otkrivamo kako doživeti stotu, sačuvati vid i pravilnim disanjem i vibrogimnastikom izbeći lekove

by | 07.06.2022
zdravi i dugovečni - dobar vid

Ovim tekstom završavamo trilogiju „Zdravi i dugovečni“ – pišemo kako doživeti stotu, sačuvati vid, i pravilnim disanjem i vibrogimnastikom izbeći lekove

ZA DUGOVEČNOST: VIBRIRAJTE I RADITE ČUČNJEVE

Piše: Andrej Mojsejenko, farmaceut, visceralni terapeut, aromaterapeut, Kijev

VIBROGIMNASTIKA

Podignite se na vrhove prstiju toliko da vam se pete odvoje od poda samo jedan centimetar i naglo se spustite na pod tako da osetite potres. Krv će pritom dobiti impuls za kretanje uvis. Radite vežbu žestoko, ali ne toliko jako da se udarci osećaju u glavi.

! Nemojte se podizati više od jednog centimetra iznad poda: vežba neće biti efikasnija, nego će samo izazvati umor.

Ove potrese radite jednom u sekundi. Posle 30 ponavljanja (to je u jednoj seriji) sledi pauza od 10 sekundi. Za to vreme duboko dišite iz stomaka.

Poželjno je da postepeno dođete do 10 serija tokom dana.

ČUČNJEVI

Apsolutno bezopasan i efikasan način pretakanja krvi jesu čučnjevi. Ali uz uslov da ih pravilno radite. Početni položaj: noge treba da budu šire od ramena, kičma prava, ruke ispred tela. Starije osobe, novajlije i oni koji su slabi posle bolesti mogu da stanu ispred bilo kog vertiklanog oslonca (odgovara daska od vratila na dečjem igralištu, pa čak i drška od lopate).

Čučnite tako da vam kolena stoje pod uglom od 90 stepeni i duboko udahnite stomakom. Zatim ispravite noge ne savijajući leđa. Pritom izdahnite. Bez žurbe u ritmu disanja, ponovite vežbu 10 puta (u jednoj seriji). Preporučuje se ukupno 10 i više serija dnevno, ali opterećenje povećavajte postepeno. Između serija treba da prošetate radi umirivanja pulsa. Osluškujte svoj osećaj i stanje tela!

NAPOMENA: U slučaju artroze donjih ekstremiteta i zglobova kukova i karlice ograničite vežbu br. 1.

Disanje – put ka mladosti

Jednom sam na forumu nabasao na zanimljivu tehniku disanja koja, navodno, produžava život. Odlučio sam da je isprobam – ne može da škodi. Praktikujem je svakog četvrtka. Već od jutra zapušim vatom desnu nozdrvu i ceo dan dišem samo na levu. Predveče, sa zalaskom sunca, zapušim vatom levu nozdrvu pa dišem samo na desnu. Ujutru vadim tupfer i vraćam se uobičajenom ritmu disanja. Nikad nisam bio toliko ispunjen energijom! Preporučujem svima!

Vladimir Golačov, Moskva

Komentariše Jegor Pavlovič Titov, specijalista za istočnjačku praksu, Sankt Peterburg

Dokazano je da od ritma disanja zavisi naše zdravlje i emocionalno stanje. U jogi se pak pravilno disanje smatra zalogom večne mladosti.

Dok primenjujete ovu metodu, važno je da tačno pratite vreme u toku dana (na izlasku sunca zatvorite desnu nozdrvu, a na zalasku levu). Ukoliko osetite mučninu, vrtoglavicu ili slabost, odmah prekinite.

ORLOVSKI VID I U POZNIM GODINAMA

Uvek sam mnogo čitao, nisam mogao da se odvojim od knjiga. Sada su još počela da me zanimaju i periodična izdanja, redovno pregledam novine i časopise, uključujući i omiljenog „Doktora“. A da me oči ne bi izdale, svakodnevno ih treniram.

* Podižem ruke i stavljam dlanove pravo ispred očiju, razmaknuvši pritom prste, kao da gledam kroz njih, a ne u njih. U početku polako, a zatim postepeno ubrzavajući, počinjem da okrećem glavu s jedne na drugu stranu, gledajući u daljinu. Tako radim pet minuta.

* Još jedna jednostavna vežba jeste namigivanje. I to intenzivno! Što češće tokom dana, to bolje. To vlaži i čisti oči i korisno je za krvotok.

* Uveče radim nešto što uspešno otklanja napetost očiju. Uzmem dva parčeta meke tkanine, jedno nakvasim vrućom vodom, drugo hladnom. Stavim na oči vruću tkaninu na dva minuta, a zatim odmah hladnu – na minut.

Leti stavljam nadzemni, zeleni deo korenastih biljaka (blitva, šargarepa, zelen) praktično u svako jelo. A zimi ih suve koristim kao začin za supe i glavna jela.

A rezultat? Sa svojih 75 godina snalazim se bez naočara!

Vladimir Grebenjuk, Moskva

„Ovaj način provere oštrine vida koristili su Arapi. Pogledajte u noćno nebo i nađite Velikog medveda. Ukoliko u dršci kutlače, pored srednje zvezde, jasno vidite malu zvezdu, to znači da vam je oštrina vida normalna.“

Ako ste propustili prethodni deo ove teme, kliknite na:  Zdravi i dugovečni

Foto: Andrey Shevchuk / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com