Ojačajte nokte! TOP 6 načina

Kako vratiti zdrav izgled noktiju? Mnogo je načina da ih ojačate a da za to ne idete u kozmetičke salone

by | 13.05.2022
jaki nokti

Na izgled nokatne ploče ponekad utiču spoljni faktori: upotreba agresivnih sredstava za skidanje laka, rukovanje hemijskim proizvodima bez zaštitnih rukavica, mehaničke povrede nastale usled obavljanja uobičajenih radnji, nepravilno odrađen manikir i dr. Kako vratiti zdrav izgled noktiju? Mnogo je načina da ih ojačate a da za to ne idete u kozmetičke salone

1. Medicinski lakovi za nokte

Bez obzira na kvalitet dekorativnih premaza, pre njihovog nanošenja preporučuje se upotreba medicinskog laka, koji sadrži specijalne komponente za jačanje. Ove komponente imaju dvostruku funkciju: jačaju nokatnu ploču i štite je od negativnih efekata dekorativnog laka ili drugih faktora.

2. Parafinsko pakovanje za jake nokte

Gotovo sve apoteke imaju u slobodnoj prodaji prečišćeni parafin. Od njega možete napraviti pakovanje koje će kožu na rukama učiniti mekom, a nokte ojačati. Da biste napravili kupku od parafina, potrebno je da ga rastopite na vodenoj pari i ostavite da se malo ohladi kako bi temperatura kupke bila prijatna za vas. Kako se to radi: u pripremljenu kupku (rastopljeni parafin) potopite jednu ruku, izvadite je, a zatim opet potopite. Učinite to tri puta, pa potom umotajte ruku u plastičnu foliju ili kesu i preko toga stavite frotirnu rukavicu, koja zadržava temperaturu. Isto ponovite i s drugom rukom. Bilo bi dobro da vam neko pomogne. Ova pakovanja treba da držite najmanje 20 minuta, a nakon toga pažljivo uklonite parafin zajedno s plastičnom folijom. Posle ovog tretmana ruke će vam sigurno biti nežne!

3. Plava glina hrani nokatnu ploču

Primena obloga od gline obezbediće vašim noktima važne mikroelemente. Zbog blagog efekta sušenja ne preporučuje se upotreba gline više od tri puta nedeljno. Nakon njene primene treba namazati medicinski lak i na zanoktice naneti hranljivu kremu.

4. Kupka s morskom solju za zdrave nokte

Morska so je bogat izvor mikroelemenata i minerala koji blagotvorno deluju na ploču nokta. Visok sadržaj joda, mangana i kalcijuma pomaže u jačanju noktiju, aktivira procese njihove regeneracije i povećava otpornost na infekcije.

Potrebno je so rastvoriti u vrućoj vodi i držati u tome ruke oko 20 minuta. Na pola litra vode stavljaju se tri kašike soli. Dodavanje nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u kupku ublažiće upalu u području ležišta nokta.

5. Vitamini u kapsulama za manikir

Vitamini A i E u kapsulama već su se dokazali u jačanju noktiju. Potrebno je izvaditi sadržaj kapsule i utrljati ga u nokatnu ploču, posebno u području zanoktica. Mogu se koristiti tri puta nedeljno.

6. Pravilna ishrana

Promene na noktima mogu biti posledica strogih dijeta i gladovanja. Samo kvalitetna ishrana – koja uključuje pravilan unos belančevina, masti i ugljenih hidrata – može obezbediti zdravlje celokupnog organizma, a samim tim i noktiju.

Tajne zdravih noktiju

* Glatki, jaki i sjajni nokti bledoružičaste boje pokazatelj su dobrog zdravlja. Na njima je bela lunula (polukružna mrlja na dnu nokta), nema neravnina i mrlja, ne savijaju se i isti su na svim prstima.

* Ako se na ploči nokta pojave bele fleke koje rastu zajedno s njim, obratite pažnju na namirnice koje sadrže kalcijum.

* Žuta boja noktiju može nagovestiti probleme s jetrom.

* Crvenilo noktiju može ukazivati na povišen nivo eritrocita. Stoga je preporučljivo uraditi kompletnu krvnu sliku.

* Žene koje su sklone hroničnom stresu ili imaju problema s apsorpcijom gvožđa imaju blede ili bezbojne nokte.

Pročitajte i…Kako se osloboditi bradavica

 

Foto: krisanapong detraphiphat / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com