Povez s plesnima stavite na ranu

by | 03.05.2018

U slučaju posekotina i ogrebotina imam provereno sredstvo koje me još nijednom nije izneverilo, a to je – plesnivi hleb.

Tanke kriške isecite s gornjih delova hleba. Napravite od njih kašu, tako što ćete dodati malo vode. Stavite na posekotinu, privežite gazom ili zavojem i ostavite tako sat vremena. Napravite dva-tri takva poveza i rana će brzo zarasti. (Valentina Gromak, Rostov)
Komentariše travarka Olga Borisovna Molostova (Nikoljsk):

Plesan je prirodni antibiotik. Upravo je iz gljive Penicillium bio napravljen prvi preparat ove grupe – penicilin, koji ubija stafilokoke (one uzrokuju trovanje krvi), kao i bakterije koje izazivaju difteriju, meningitis, upalu pluća i druga oboljenja.

VAŽNO!!!
Ali zapamtite, za ovu vrstu lečenja dobra je samo plesan zelene boje! Po meri rasta plesni prvo nastupa beli, zatim sivi, pa zeleni stupanj razvoja. Isključivo samo zelena plesan sadrži penicilin. Napominjem da se plesnivi hleb ne sme jesti (rok trajanja hleba je 72 sata), jer može izazvati ozbiljne probleme s crevima.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com