Uske čarape uzrokuju proširene vene?

by | 04.05.2018

Pročitao sam na internetu da uske čarape (a i ženske hulahopke) stežu krvne sudove, što dovodi do proširenih vena. A čvrsto vezana kravata pritiska vratnu venu, samim tim izazivajući skok očnog pritiska, što može biti uzrok glaukoma. Da li je to tačno? (Igor Danilin)

Odgovara: Evgenij Olegovič Baranov, specijalista rehabilitacije
Ne, to nije tačno. Uske čarape ne mogu biti uzrok proširenih vena, kao što ni čvrsto vezana kravata nema veze s glaukomom.
Ono na šta, zapravo, treba obratiti pažnju jeste obuća. Uska i tesna obuća ne ispunjava funkciju amortizatora stopala, što brzo dovodi do ozbiljnih oboljenja ne samo nogu već i čitavog lokomotornog aparata. Zato je najbolje da obuća bude za pola broja veća. Ništa manje važan nije ni donji veš. Muškarci ne treba da nose topao i tesan (zbog pregrevanja i stezanja genitalija), a žene treba da pravilno izaberu brushalter: nakon njegovog nošenja ne smeju da se vide tragovi na koži, inače može doći do mastitisa. Rečju, odeća treba da bude udobna, prijatna i da ne steže.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com