Rak se može izlečiti!

Intervju s hemoterapeutom Vladimirom Mihajlovičem Mojsejenkom, direktorom Kliničkog naučnopraktičnog onkološkog centra u Sankt Peterburgu

by | 04.04.2022
rak hemoterapija

Kako se leče oboleli od raka? Koji su neželjeni efekti? Da li se lečenje u Rusiji razlikuje od lečenja u drugim zemljama? O tome priča hemoterapeut Vladimir Mihajlovič Mojsejenko, direktor Kliničkog naučnopraktičnog onkološkog centra u Sankt Peterburgu.

Lečenje raka određuje se individualno

Najpre nam recite koje vrste tradicionalnog lečenja postoje?

Danas se u lečenju onkoloških oboljenja primenjuje kompleksan pristup: pored hirurških metoda i zračenja, sprovodi se i medikamentozna terapija (ciljana terapija, imunoterapija, hormonska terapija, hemoterapija). Izbor određene vrste tradicionalnog lečenja zavisi od raširenosti kancerogenog procesa, njegove klasifikacije, kao i individualnih specifičnosti pacijenta. Sve vrste tradicionalnog lečenja imaju različit mehanizam dejstva.

U kom se slučaju propisuje hemoterapija?

Medikamentozna terapija primenjuje se u lečenju malignih tumora praktično svake lokalizacije i u raznim stadijumima oboljenja. U zavisnosti od stepena raširenosti procesa, bolesniku se može propisati hemoterapija, kako kao samostalan vid tako i u sklopu kompleksnog lečenja pre ili posle operacije i zajedno sa zračenjem. Zadatak medikamentozne terapije jeste delovanje na sve udaljene makro i moguće mikro metastaze, radi (u nekim slučajevima) kontrole simptoma oboljenja i aktivnosti kancerogenog procesa, što omogućava da se poboljša kvalitet i dužina života pacijenta. U drugim slučajevima – da se spreči ili smanji rizik od napredovanja oboljenja.

Neželjene pojave hemoterapije

Do kojih neželjenih pojava može doći usled hemoterapije?

Do nekih neželjenih pojava – kao što su alergijske reakcije, skok telesne temperature, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, jaka slabost – može da dođe tokom uvođenja lekova ili u prvim danima lečenja. Primena premedikacije i postmedikacije, kao i pažljiv odnos prema pacijentu, omogućavaju da se izbegnu mnoge neželjene pojave. Najčešća je gastrointestinalna toksičnost (mučnina i povraćanje), ali njen stepen može biti različit kod svakog pacijenta. Međutim, danas postoje krajnje efikasne mere sprečavanja gastrointestinalne toksičnosti. Druga neželjena pojava je hematološka toksičnost – uticaj citostatika na koštanu srž, glavnu fabriku svih gradivnih elemenata krvi.

Najpovoljnija varijanta koja u ovom trenutku planira da se uvede u rad u našem centru jeste specijalna elektronska knjižica, u koju pacijent onlajn unosi svoje simptome (povišena temperatura, stolica, sindrom bola) koji se javljaju u pauzama između hemoterapije. Sve zato da bi lekar mogao da reaguje istog trenutka i da promeni dozu leka. Ovakvo „brzo reagovanje“ pomaže da se poboljša kvalitet života pacijenta i izbegnu stanja koja su pretnja po život, kao i da se on na vreme regeneriše za sledeći ciklus. Na osnovu tih pokazatelja, lekar će moći efikasno da preduzme mere za snižavanje nivoa toksičnosti, kao i da koriguje sledeće cikluse lečenja.

Pročitajte i… Povratite snagu nakon hemoterapije

Kosa će izrasti!

Opada li kosa kod svih pacijenata? I da li kod svih izraste?

Opadanje kose veoma je individualan problem. To zavisi od mehanizma delovanja citostatika i uticaja na folikul dlake. Ipak, važan faktor su i individualne specifičnosti organizma. Da, postoje citostatici čiji je neželjeni efekat uticaj na folikul dlake i izazivanje alopecije. Ali, po pravilu, nekoliko meseci po završetku hemoterapije kosa ponovo izrasta.

Koja sredstva za čišćenje krvi pacijenti mogu da uzimaju i sami?

Biološki aktivni dodaci, narodna sredstva, uključujući i fitoterapiju, ne smeju se uzimati nekontrolisano tokom lečenja, a tim pre kombinovati s hemoterapijom, pošto je rizik od povećanja toksičnosti kod pacijenta u tom slučaju veoma veliki. Niko nije proveravao uzajamni uticaj, na primer, biološki aktivnih dodataka sa standardnim citostaticima, i zato je potrebno da budete veoma pažljivi. Nemate zbog čega, nemate čime i nema nikakvog smisla da čistite krv. Po završetku hemoterapije nema otrova u organizmu zato što je vreme poluraspada preparata veoma kratko. Odatle proizlazi i to da nemate razloga da izbacujete otrove i čistite krv.

Kakva je dijeta poželjna tokom hemoterapije?

Prilikom izbora dijete u obzir se uzimaju vrsta tumora i pacijentovo stanje. Ishrana mora biti kvalitetna i uravnotežena, zasićena proteinima, masnoćama i ugljenim hidratima.

Pročitajte i… Čudotvorni vitamin B17 zaustavlja rak

 

Foto: Natasa Ivancev / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com