RAVNI TABANI prete kičmi i kukovima

by | 09.11.2017

Sva deca od rođenja imaju ravne tabane. Svodovi njihovih stopala ispunjeni su masnim slojem, koji nestaje kad mališan počne da hoda. Međutim, zapušteni ravni tabani uzrokuju bolesti zglobova i kičme

Savetuje: Dr Olga Loboda, pedijatar

Formiranje stopala kod dece traje do pete godine. S njihovim prvim koracima noge počinju aktivno da se razvijaju – do prve godine otisak stopala kod njih je ravan, a blagi luk pojavljuje se tek s tri-četiri godine. U tom periodu dete je sposobno da na nogama provodi dosta vremena – ono postaje aktivnije, trči i skače, samim tim trenira mišiće i ligamente stopala. Ukoliko je svod stopala ispravno formiran, onda se 70% udaraca prilikom trčanja i šetanja ublažava. U suprotnom, amortizacija ne funkcioniše i udar loše utiče na kukove i kičmu. Zato se kod dece kojima se ne leče ravna stopala neretko krivi kičma, ona osećaju bol u kičmi i zadnjici, imaju glavobolju. Lokomotorni sistem se u takvim slučajevima brzo troši, što, nažalost, uzrokuje razvoj skolioze, radikulitisa, osteohondroze i mnogih drugih bolesti. Što se pre otkriju ravni tabani kod deteta – lakše se i leče.

LEČENjE RAVNIH STOPALA
Ortopedski ulošci

Oni se prave za svakog pacijenta ponaosob. Kako bi stopala imala pravilan anatomski položaj, preporučuje se da se stalno nose ortopedski ulošci – obuću s ulošcima treba skidati kod kuće i za vreme vežbi namenjenih jačanju tetive zadnjeg tibijalnog mišića (cevanica). Ukoliko je neophodno, ulošci se prebacuju iz „obuće za napolje“ u „obuću za kuću“. Obavezno se menjaju minimum jednom godišnje.
Masaža i lekovita fiskultura
Masaža je efikasno sredstvo za povećanje tonusa mišića i poboljšanje cirkulacije. Nju treba da radi specijalista, ali i mame mogu da savladaju jednostavnu tehniku. Masaža i lekovita fiskultura pomažu u ojačavanju mišića i ligamenata. Važno je baviti se mališanima i kod kuće, ne ograničavati se samo na tretmane u zdravstvenoj ustanovi: neka šeta na spoljašnjoj strani stopala „kao medvedić“, zatim na prstićima 20–30 minuta na dan, te po specijalnoj masažnoj podlozi 30–40 minuta dnevno.
Masažne podloge
One se prave od prirodnih materijala, postoje različite forme i dimenzije – krug, kvadrat, jabuka, srce, kornjača, leptir, cvet… A za izradu mogu poslužiti kamen, trava, rečne školjke, korali! Mališanu će biti korisno da ide po tom tepihu svega tri-četiri minuta na dan.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com